Меркел: Трябва да спрем нелегалната миграция

Нелегалната миграция трябва да бъде спряна, това трябва да стане цел на ЕС, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в края на срещата на Балканската среща във Виена.

По думите й през последната година се наблюдава значителен напредък в борбата с нелегалната миграция. "Нашата цел трябва да бъде да спрем нелегалната миграция, доколкото това е възможно", каза Меркел", цитирана от световните агенции.

"Необходимо е да сключим споразумения с трети страни, най-вече в Африка, но и с Пакистан и Афганистан, за да стане ясно, че хората, които нямат право да останат в Европа, се връщат в страните, откъдето са дошли", допълни германският канцлер.

Според канцлера на Австрия Кристиан Керн споразумението с Турция "работи, но не така, както бихме искали".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас оцени, че прилагането на споразумението между ЕС и Турция е от огромно значение, и изтъкна, че Гърция е доволна от сътрудничеството с Анкара.

Ципрас заяви във Виена, че управлението на потока от бежанци и мигранти не би трябвало да се смята за проблем на страните, които ги приемат първи, или на държавите по балканския маршрут, а да се решава колективно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа