Меркел ще преговаря за коалиция със СвДП и „Зелените“ в Германия

Християндемократически съюз на германския канцлер Ангела Меркел заедно с Християнсоциалния съюз спечелиха федералните избори в Германия, а Социалдемократическата партия ГСДП на Мартин Шулц остана втора политическа сила. За първи път от половин век насам крайнодясна формация влезе в Бундестага, след като "Алтернатива за Германия" се класира на трето място по брой на гласоете.

Федералната избирателна комисия обяви официалните предварителни резултати, според които управляващите (ХДС/ХСС) са получили 33% от гласовете, социалдемократическата партия - 20,5%, а „Алтернатива за Германия“ - 12,6%. Четвърта и пета формация са Свободната демократическа партия – 10,7% и „Зелените“ – 8,9%.

Избирателната активност на изборите е 75,9%, докато на предишните избори през 2013 тя бе 71,5%.

При отчитане на намерението на ГСДП да излезе в опозиция, фактически единственият политически и математически вариант за нова управляваща коалиция в Германия ще бъде съюзът между ХДС/ХСС, СвДП и „Зелените“, коментира Deutsche Welle. Всички парламентарни партии изключиха възможността за сътрудничество с крайната десница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа