„Мерцедес“ с две титли за един ден

За разлика от предишни години, когато Люис Хамилтън най-напред си гарантираше титлата при пилотите, сега „Мерцедес“ първо стана шампион при конструкторите. В същия ден „сребърните стрели“ си осигуриха и пилотския трофей, тъй като Валтери Ботас вече е единственият, който може да измести британеца от първото място. Шампионите се възползваха от пореден подарък на големия конкурент „Ферари“, за да се откъснат с 612 точки на върха на генералното класиране, докато италианците са втори с 433 т. и нямат шанс да стопят пасива си в оставащите четири кръга от шампионата.

А на старта на Гран при на Япония вчера нещата изглеждаха съвсем иначе. 4 часа по-рано Себастиан Фетел спечели поулпозишън с феноменално каране и рекорд на пистата „Сузука“, а Шарл Льоклер зае второто място в квалификацията, отложена заради тайфуна в събота. Когато светофарите угаснаха обаче, червените коли буквално забравиха да тръгнат и Ботас с лекота изскочи начело. Макс Верстапен („Ред Бул“) пък атакува агресивно Льоклер и младокът го блъсна, което извади и двамата от битката за челото. Холандецът отпадна малко по-късно, а пилотът на „Ферари“ получи наказание от 10 секунди към времето си, което го прати на 7-ото място.

Ботас се възползва докрай от челната позиция и с перфектна стратегия и точни моменти за спирания в бокса се откъсна на повече от 10 секунди, за да вземе лесна победа.

„Много се гордея с нашия отбор и шестата титла при конструкторите – заяви финландецът. - Това е награда за всички в тима, не само за пилотите, но и за момчетата в базата. Колкото до състезанието, аз бях наясно, че резултатите от квалификацията не са толкова показателни. Успях да стартирам добре, а Фетел явно имаше някакъв проблем. Беше истинско удоволствие да контролирам темпото от първата позиция.“

Люис Хамилтън пък направи късна смяна на гуми и в последните 10 обиколки се доближи опасно зад Фетел, но така и не успя да го изпревари, за да направи победата на „Мерцедес“ двойна. Въпреки това британецът остава лидер при пилотите с 338 т., а Ботас е втори с 274 т.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт