Меси от „Вердер“ стигна до Балканите

Считан за една от най-големите надежди в световния футбол през последното десетилетие, Марко Марин е един от онези футболисти, попадал в графата на провалените таланти. Едва на 27 години, офанзивният играч има зад гърба си 8 отбора в 6 различни първенства.

Настоящето на Марин е свързано с гръцкия гранд „Олимпиакос“, където юношата на „Айнтрахт“ (Франкфурт) се опитва да съживи своята пропита от контузии кариера.

Въпреки многото травми, разочарования и падения, момчето, за чийто подпис някога воюваха десетки грандове от Европа, все пак днес може да се похвали, че е двукратен носител на Лига Европа. Неговото име е разпознаваемо от старите улици на Андалусия до „Кингс роуд“ в Югозападен Лондон. Марин успя да си спечели прозвището „германският Меси“ по време на престоя в Бундеслигата, където игра за „Борусия“ (Мьонхенгладбах) и „Вердер“. Оттогава прякорът му го преследва във всеки нов отбор, без значение от моментната му форма.

Сега неговата фланелка е най-продаваната в магазина на гръцкия гранд заедно с тази на Естебан Камбиасо, но на терена постиженията му далеч не са толкова впечатляващи.

„Много е приятно тук, признава Марин пред Goal.com. - Може да видите разликата с метеорологичните условия в Лондон дори и през октомври. Приятно е за живеене, но също така отборът има велика история и аз се наслаждавам на периода в Гърция. Мястото на „Олимпиакос“ е в Шампионската лига, но все пак не е зле, че сме в Лига Европа.“

За прякора си „германският Меси“ той не обръща особено внимание и признава, че не му пречи. Напълно наясно - въпросните сравнения са по-скоро с приликите в стила на игра, а не в техническите качества.

„Не мисля много за това - продължава анализа Марин. - Меси си е Меси и не мисля, че някой се доближава до качествата му. Приемам цялата история за нещо позитивно, за комплимент от хората, смятащи, че играя като него. Този прякор ме преследва навсякъде след всеки силен мач. Дори и тук в „Олимпиакос“ след дебюта ми бях обявен за „техния нов Меси“.

От началото на сезона в Гърция някогашният германски национал има едва 2 мача и 135 минути. Причината е прозаична - контузия. Заради поредния здравословен проблем той не участва в дербито с „Панатинайкос“ в началото на ноември, спечелено от неговите съотборници с 3:0. Впоследствие местният шампионат бе прекъснат до второ нареждане след напрежение между фенове и футболната федерация и това допълнително отдалечи Марин от футболния терен.

За падението му през годините причината се крие в много обстоятелства, но всичко тръгва надолу за него след трансфера му на „Стамфорд Бридж“ - стадион, принесъл в жертва много обещаващи футболисти.

В „Челси“ Марин игра в едва 6 от 38-те мача във Висшата лига през сезон 2012/2013 г., като едва в 2 от тях излезе титуляр. Премина в Лондон след изключително силен сезон във „Вердер“, където се отчете с 4 гола и 14 асистенции. В Англия Марин показа своите качества още в предсезонната подготовка, но контузия преобърна съдбата му. Самият той признава, че неговия престой на „Стамфорд Бридж“ е различен от този на Кевин де Бройне и Ромелу Лукаку, които реално така и не получиха шанс за изява.

„Ако се вгледате внимателно в този период от кариерата ми, ще видите, че трансферите ми под наем от „Челси“ бяха заради контузии. Започнах силно сезона, но след травмата бе трудно да намеря отново място в тима. Година по-късно отидох в „Севиля“, където играех редовно и спечелих Лига Европа. В последния мач късметът отново ми обърна гръб и получих нова тежка контузия, която ме извади задълго от игра.“

В действителност Марин триумфира в Лига Европа в два поредни сезона - първо със „сините“ от Лондон, а след това и с превърналия се едва ли не в традиционен победител тим на „Севиля“.

Последва нов наем, този път във „Фиорентина“, където германецът не успя да спечели доверието на Винченцо Монтела и бързо бе върнат на „Стамфорд Бридж“ още през зимата. В Серия А той не записа нито една минута, като игра единствено в Лига Европа.

„Може би съжалявам за тези мои решения и преминаването ми първо във Флоренция, а след това и в „Андерлехт“ - разкрива Марко. - Това бе загубен сезон за мен и осъзнавам, че трябваше да бъда по-търпелив.“

Въпреки това Марин признава, че е признателен на „Челси“ и не се е чувствал прогонен от Лондон въпреки многото отдавания под наем.

„Веднъж месечно провеждахме разговори по скайп с представител от клуба. За всеки мач през този период ми беше съставян подробен анализ от Пауло Ферейра и Еди Нютън, които поддържат контакт с играчите. Изобщо не може да става въпрос, че от клуба са били забравили за нас, преотстъпените. Горд съм, че бях в „Челси“ и оставам завинаги фен на отбора“.

През миналия сезон Марин играе силно в Турция за „Трабзонспор“ в опит да възвърне увереността си. Там той записа 24 мача, а с изявите си привлече вниманието на гръцкия гранд.

„След тежката година във „Фиорентина“ и „Андерлехт“ бях наясно, че трябва да направя крачка назад в кариерата си и да отида в Турция. В „Трабзон“ целта ми бе да си възвърна формата и да се уверя, че тялото ми още е годно за цял сезон.“

Сега Марин отново лекува контузия. Именно тя му попречи да вземе участие в двубоя с „Астана“ на Станимир Стоилов, но феновете на „Олимпиакос“ все още таят надежди, че могат да видят истинското лице на Марко Марин. Германският Лео Меси, за който някога грандовете се редяха на опашка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят