Местят паметника на Джон Атанасов пред Телефонната палата в столицата

паметник на Джон Атанасов

Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може да бъде преместен. Това е желанието на собственика на сградата "НГ пропърти" ЕАД, съобщава БТВ. Член на съвета на директорите на дружеството е бизнесменът Васил Божков.

В началото на месеца се разбра, че главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешение за промяната на устройствения план за Телефонната палата, което допуска етажите ѝ от 5 да станат 6. С проекта собственикът променя предназначението на сградата, като желанието му е тя да се превърне в "обществено обслужваща" сграда с изложбени площи, музейна част и технологични помещения.

Борислав Петров, който е представител на собственика на Телефонната палата, обясни, че паметникът ще бъде преместен изцяло за тяхна сметка. Той посочи, че вече му е избрано и ново място – Техническият университет в София. От самото висше училище уточниха, че очакват монумента до края на месеца.

Единствената пречка за преместването на паметника може да се окаже авторът му Вълко Ценов. Статуята е собственост на Столичната община, но ако скулпторът не даде съгласието си, монументът може да остане на сегашното си място.

Ценов обясни, че творбата му е направена специално за сградата на Телефонната палата, защото тя е свързана с технологиите и комуникациите, а Джон Атанасов е създателят на прототипа на съвременния компютър.

Той добави, че никой не го е търсил да го пита дали е съгласен паметникът да бъде преместен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България