Месят хляб на Варненска седянка

Приготвяне на традиционни хлябове от различни области на България, Гърция, Македония, Литва, Русия и Украйна на така известната Варненска седянка е гвоздеят в Деня на християнското семейство край морето.

Най-внушителната фолклорна група пристигна от о. Корфу и тропна преди месенето  на насъщния право и Дайчево хоро пред храма "Св.Николай Чудотворец".  38-те танцьорки са научили стъпките на правото ни хоро от българката Боряна Андреоти, която повече от три десетилетия живее сред тях.

Те пеят и в митрополитския хор на едноименния храм в селото Св.Матей на гръцкия остров. Жените от о. Корфу месят традиционния хляб с маслини, сирене и зехтин, обясни сънародничката ни. За вечерта на хляба с дегустиране и награждаване на най-добрите и вкусни самуни, се очакваше да бъдат изпечени над 30.

Хлябът е символ на единението, така както събира в себе си пръснатите житни зърна, така и топлината на пещта, в която се пече, събира цялото семейство. Това каза отец Василий Шаган преди обредното замесване в духовния -просветен център при храма "Св.Архангел Михаил".

В това църковно огнище в центъра на града се прави Варненска седянка три пъти в годината-на Св.Успение Богородично, в Деня на християнското семейство и при Коледуване в навечерието на Рождество Христово. За първи път тази година това традиционно събиране на вярващите край морето придоби и международни измерения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони