"Металика" и музикален институт от Афганистан спечелиха наградата "Полар"

Група "Металика" и Афганистанския национален институт по музика спечелиха престижната шведска награда "Полар" за 2018 г., съобщи Контактмюзик.

За първи път хеви метъл група печели наградата "Полар", която се присъжда за значими музикални постижения. Журито обоснова избора си с довода, че "Металика" "чрез виртуозни изпълнения и изключително бързо темпо" е извела рок музиката "до места, където тя преди не е достигала".

Барабанистът Ларс Улрих, който е съосновател на "Металика", каза, че наградата "ги поставя в много изтъкната компания". Певецът и китарист Джеймс Хетфийлд, китаристът Кърк Хамет и басистът Робърт Трухильо също заявиха, че за тях наградата е голяма чест.

"Металика" е една от най-успешните групи в света. От албумите й са продадени повече от 110 милиона копия. Тя е оглавявала класации за най-добрите метъл групи за последните 30 години, а през 2009 г. беше въведена в Залата на славата на рокендрола.

Афганистанският институт е отличен, защото "възражда афганската музика и показва, че е възможно животът да бъде променен с музика".

Наградата "Полар" е учредена през 1989 г. от Стиг Андершон, мениджър на група АББА. Шведското музикално отличие на стойност 1 милион крони (124 000 долара) се присъжда всяка година на един поп изпълнител или група и на един класически музикант. Лауреати на наградата "Полар" са Пол Саймън, Пати Смит, Бьорк, Енио Мориконе, Боб Дилън, Елтън Джон, "Лед цепелин", "Пинк Флойд", Дитрих Фишер-Дискау, Исак Щерн, Питър Селърс, Чък Бери. Миналата година отличието беше присъдено на рок певеца Стинг и джаз музиканта Уейн Шортър.

Новите лауреати ще получат наградата си от представител на шведското кралско семейство на 14 юни в Стокхолмската концертна зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл