Метеопатите да внимават с храната в дните с магнитни бури

Тогава се увеличават хипертоничните кризи, пристъпите на стенокардия и аритмиите

Магнитните бури влияят на цялата планета и предизвикват проблеми със здравето. Установено е, че живите организми реагират на слабите и на средните изригвания, докато на силните са по-слабо чувствителни. Обяснението е, че хората и животните реагират само на точно определена честота на магнитното излъчване.

Според учените магнитните бури въздействат на здравето и самочувствието на 10-15% от населението на Земята. Мнозина възприемат всяко съобщение за колебания на геомагнитния фон като предупреждение за неизбежно влошаване на състоянието си. Според други специалисти подобни оплаквания са в резултат и на самовнушение. Лекарите са установили, че някои хора се повлияват зле от лъжлива информация за магнитни бури в дни, когато те не са регистрирани, и са доказали, че част от пациентите им се разболяват именно от внушения.

Истината е, че на изменението на магнитното поле на Земята реагира всеки човек. Здравите хора със силни адаптационни възможности не забелязват колебания в своето самочувствие. Доказано е, че за повечето хора магнитната буря е свързана с изживяване на стрес. В тези дни се намалява производството на хормона мелатонин в човешкия организъм, който отговаря за адаптационните способности. Забелязано е още, че в неблагоприятните дни от надбъбречните жлези се отделя по-голямо количество от "хормоните на стреса" - адреналин и кортизол.

Добре е да се знае, че достоверна прогноза за магнитните бури може да се направи 1-2 дена преди тяхното начало. При по-дългосрочните прогнози метеоролозите използват думата "вероятно", тъй като очакванията им невинаги се оправдават.

Статистиката потвърждава, че в дните с магнитни аномалии се увеличават хипертоничните кризи, пристъпите на стенокардия и нарушение на сърдечния ритъм. Регистрирани са и по-голям брой инсулти и инфаркти. Причината е, че при колебания на магнитното поле на Земята се променя кръвообращението в по-малките кръвоносни съдове. Възможно е да настъпи кислороден глад в отделни тъкани в организма. Магнитните бури действат и на регулирането на тонуса на съдовете, поради увеличеното количество на адреналин в кръвта.

Преди магнитна буря метеочувствителните хора със здрав стомах могат да пият по 1 таблетка аспирин. Той разрежда кръвта и намалява вероятността за усложнения от страна на сърдечно-съдовата система. Добре е да се взимат и поливитамини с микроелементи.

Световъртеж и прималяване са възможни, когато слънцето се „гневи“

По тази причина в неблагоприятните дни лекарите препоръчват сутрин след събуждане да не се става рязко от леглото, особено при хората със здравословни проблеми. Иначе може да се появи световъртеж и прималяване. Опасно е за онези, които редовно взимат хапчета за високо кръвно. Страхът от влошаване на състоянието по време на магнитни бури не бива да е причина за увеличаване дозата на приеманите лекарства. Препоръките на лекарите трябва да се спазват стриктно и да не се пропуска точното време за взимане на поредната таблетка.

Сутрешната гимнастика в дните със слънчево изригване трябва да е по-лека и да не е веднага след събуждане. Добре е преди лягане да се прави разходка. При "гневно" слънце избягвайте  отрицателни емоции, щадете нервите и отложете взимането на важни решения.

Преяждането може да доведе до сърдечен пристъп 

В дните със слънчеви изригвания не е добре да се преяжда. Доказано е, че в опасните дни поемането на много храна може да стане отключващ фактор за  сърдечен пристъп. Сърцето и главният мозък могат да се окажат в условия на кислороден глад, тъй като кръвта се преразпределя към претоварения с храна стомашно-чревен тракт.

Подходящи закуски са различните видове каши от овес, елда, булгур, царевично брашно, приготвени с вода или нискомаслено мляко. При чувствителност към метеорологичните условия добре е да се наблегне на риба – варена, печена на фурна или скара.

Банани, печени ябълки, стафиди и сушени кайсии успокояват

Пресните плодове и зеленчуци ще осигурят на организма  изключително важни за метеопатите микроелементи - калий, магнезий, йод, мед. Препоръчват се картофи, моркови, фасул, печени ябълки, стафиди и сушени кайсии. Най-подходящият плод за дните с магнитни бури е бананът. Биологично активните вещества в него и калият намаляват действието на адреналина върху психиката. Добре е да се хапва и ръжен хляб – в него има много витамини от групата В. За намаляване на раздразнителността е добре да се приемат билкови отвари от маточина, глог, мента, валериан.

Билкови запарки облекчават симптомите

* Смесете лайка - 2 части, маточина - 1 част, корени от валериана - 1 част, мента - 1 част. 1 с.л. от сместа залейте с 0,5 л кипяща вода и изсипете в термос. След 4 часа прецедете. Пийте по 1/4 ч.ч. 3 пъти дневно преди ядене.

* Смесете корени от валериана - 2 части, лайка - 3 части, семена кимион - 3 части, маточина - 1 част. 1 ч.л. от сместа залейте с 1 ч.ч. кипяща вода и изсипете в термос за 4 часа. Прецедете и пийте по 3 с.л. 3 пъти дневно преди ядене.

* Плодове шипка - 4 части, плодове глог - 3 части, жълт кантарион - 1 част. 1 с.л. от сместа залейте с 1 ч.ч. кипяща вода и изсипете в термос за 4 часа. Прецедете и пийте по 1/2 чаша 2 пъти дневно преди ядене.

При ниско кръвно в дните с неблагоприятна прогноза може да пиете екстракт от женшен или златен корен, както и настойка от китайски лимонник. За безсъние, между отделните хранения пийте чай от мента, а вечер - от маточина, подсладен с мед и 20 капки тинктура валериан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл