Мечето Монти, спасено от жестоки стопани, за първи път заспа естествен зимен сън

Най-младият обитател на Парка за танцуващи мечки в Белица-Монти заспа първия си зимен сън. Мечето спи от една седмица в изкуствена бърлога, застлана със слама, без да излиза да се храни въобще.

Монти бе спасен от жестоки стопани. Той е бил държан в хотел в Русе и експлоатиран за забавление на хората. Монти е отделен е от естествената си среда още два месеца, след като майка му е била убита.

С години е бил държан затворен в стаичка с големина 10 кв. метра, с под от теракота, живял е в пълна нищета и мръсотия.

40cc3b8e434d5458284a4b7612577790Мечето е настанено в парка през юни 2010 г., където специално за него се полагат грижи и е създадена програма, която цели по-лесното му адаптиране към новата среда. Заспиването му означава,че експлоатираното мече е започнало да се възстановява .

Всяка есен за мечките се прилага специален хранителен режим, тоест количеството се увеличава двойно, а храната която им се дава е висококалорична: риба, орехи, яйца, грозде, хляб - тъй като едно от условията мечката да заспи зимен сън е достатъчна храна, заявиха от Парка за танцуващи мечки.

Също така се правят изкуствени бърлоги за мечките, които нямат тези навици да си изкопаят собствена, а след това се застилат със слама, храната се слага много близо до бърлогите, особено при случая с Монти.

"Но въпреки всичките ни усилия досега, той си намираше необичайни занимания като игри с паднали дънери и клони, защото по това време на годината останалите обитатели спят, а за съжаление той не е имал тази възможност – майката да го научи да спи зимен сън, тъй като тя е била убита.

Тази година, особено късна есен отново положихме неимоверно много усилия за това Монти да заспи зимен сън и резултатът е налице - мечето вече проявява своите диви инстинкти", коментираха още от Парка за танцуващи мечки в Белица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл