Мечка орхидеи яде ли

Обикновеният анакамптис има по-големи популации в района между езерото и един от хотелите в местността Карандила. Там се наблюдават и екземпляри албиноси. Видът е уязвим заради постепенната загуба на откритите местообитания поради липсата на паша.

Ловците в Сливен са развълнувани: Има ли мечки в Балкана, или не? В средата на октомври двама души съобщиха, че в местността Долапите в Сливенската планина видели мечка с две малки. Председателят на ловно-рибарския съюз Кольо Милев заяви, че миналия февруари имало сведения за забелязани следи от лапи. Предположенията са, че заради затоплянето на времето и увеличаването на популацията им било възможно те да се придвижват към Източна Стара планина, както и да се е съкратил зимният им сън.

Във всеки случай от ловно-рибарския съюз предупредиха всеки, види ли мечка, да не вика, да не щрака с фотоапарата и мобилния телефон, а да се отдалечи по възможно най-безшумния и бърз начин. Казано с прости думи, да си обира крушите. За да не стане като с главния герой от Елин-Пелиновата приказка за “безстрашния” умник Гюро и умници другари. Гюро влязъл в пещерата да издърпа мецаната. А после другарите му се чудели имал ли е, или е нямал глава. Че и жена му се зачудила. Решила, че може и да е имал глава, щом миналата зима си купил капа.

“В Сливенската планина е имало кафяви мечки, от тях стават стръвниците”, коментира с усмивка Красимир Цуцов, главен експерт в Природен парк “Сините камъни”. Кога този защитен вид е изчезнал напълно от Сливенския Балкан, е трудно да се каже. При многократния мониторинг през последните години мечки не са регистрирани.

“Малко е странно да са слезли до Долапите, защото местността е съвсем близо до Сливен. Звучи като фантастика. Ако е вярно, ще е сензация в хубавия смисъл на думата. Ще търсим, пък да видим! Иначе със сигурност, освен разпространените чакали и диви прасета, има диви котки и два вълка - една възрастна женска е наблюдавана до язовир “Асеновец” и един възрастен вълк до волиерите, където захранваме лешояди”, обясни Красимир Цуцов. Всички животни имали естествен страх от хората, стига да не бъдат провокирани.

“Грижата ми е за растенията, защото те са жертвите на вандализъм. Късат ги, скубят ги, без да се замислят, че това са защитени видове и подлагат на риск целия вид”, казва той. Думата му е за орхидеите. Дори в Сливен малцина знаят, че в Сливенската планина на територията на Природен парк “Сините камъни” виреят 38 вида красиви орхидеи. Имената им са интересни: двулистна платантера, двурога пчелица, маймунски салеп, овален тайник…Накратко, това е

най-голямата естествена колекция от орхидеи в страната

Култивираната орхидея отдавна е в цветарските магазини у нас, даже и в големите вериги хипермаркети. Цветето е от семейство Салепови. Правим справка с публикация на доц. Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН. Специалистите казват, че няма по-голям познавач на този вид от нея. Салепови са второто по големина семейство в растителния свят на планетата, наброявали над 22 хиляди вида, срещали се на всички континенти, стигали даже до Северния полярен кръг и на над 5000 метра надморска височина в Андите и Хималаите. “Семейството е с необичайно разнообразие на форми, багри, размери, начин на живот. Срещат се в гори и храсталаци, скалисти склонове, влажни места, крайбрежни дюни. Повечето тропически орхидеи са “епифити” - живеят прикрепени към кората на дърветата по стволове и клони, а 2 австралийски вида - изцяло под земята”, съобщава доц. Петрова. Тя е изследвала орхидеите в “Сините камъни” и съвместно с Меглена Георгиева е издала определител на видовете и разпространението им върху 11-те хил. хектара територия на Сливенския природен парк. Красимир Цуцов подчертава, че някои видове са увеличи популацията си. Но други, за съжаление, намаляват до толкова, че от вида

“недоразвит лимодорум” има само 20 растения

За този вид орхидея съществува заплаха от пълно унищожаване на местообитанията му. Стигнало се е дотук и заради късането на букети. Тя е защитена от Закона за биологичното разнообразие и от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от флората и фауната. Впрочем всички видове орхидеи са уязвими или застрашени и са в различен режим на протекция от българското законодателство и международни актове, обясняват още специалистите. Орхидея с малки, нежни бели цветове (Калописиев дланокореник) е критично застрашена. Неголяма популация от нея е установена през 2008 г. в местността Каракютюк в парк “Сините камъни”. Всички рискове са били провокирани от хората: залесяване на иглолистни култури, изкуствените промени в природната среда. Включително радостното настървение: “Ау-у-у! Хайде да си скъсаме цветята за вкъщи!”

Край езерото пък в местността Карандила, където най-редовно се събират туристи, растат няколко вида орхидеи. “Около езерото имаме 5 вида. Размножават се сравнително трудно и трябва да се пазят. А в ниското, пак до езерото, вирее блатен дремник. В буковата горичка наблизо цъфти много красива орхидея - червен главопрашник”, разказа Красимир Цуцов.

Най-разпространеният вид е орхидея с цветове в бяло, лилаво или розово. За разлика от останалите доста бързо увеличавала популацията си най-високата орхедия - пърчовицата. Достигала до 90 сантиметра. В класацията “най” е розово-лилава орхидея с вишневи точици - пурпурният салеп. Виреела с още няколко вида по хълма Гаговец, регистрирана е и в местностите Абланово и Моллова кория и до близкото сливенско с. Сотиря. Пурпурният салеп е едро цвете, много привлекателно. Но и него, като останалите салепови, може да го убие красотата му. Доста букети са събрани и са увехнали за два-три дни във вазите. “Ето това за мен е вандализъм. Нито го разбирам, нито имам обяснение”, коментира Красимир Цуцов. Надява се, че съвременният човек започва да се стряска и да създава нов тип култура към природата. “Дано да е така!”, казва той. За да не се случи някой ден да търсим дивите орхидеи като изчезналите мечки.

Директорът на Природен парк “Сините камъни” Ирина Петрова успокоява, че догодина екипът на парка ще направи кампания, в която ще разкаже за планинските красавици и за тяхното голямо разнообразие. Човек като знае, не посяга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл