Мечка убила кошута в частен двор в Габровско

Снимка: Архив

Три случая на набези на кафява мечка са засечени от началото на годината до момента на територията на РДГ- Велико Търново. Те са се разиграли в Габровска област. В два от тях става въпрос за нападения на пчелини, а в третия случай мечката е влязла в стопански двор, преследвайки кошута и е убила животното в частния имот. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на горите във Велико Търново инж.Николай Николов.

За случаите на нападения на пчелини са свиквани междуведомствени комисии с участието на експерти от РДГ, РИОСВ, община и др. ведомства, за констатиране на щетите в стопанствата. При доказани щети след набезите на животното, което е защитен вид от закона, от МОСВ се изплаща обезщетение на пчеларите. Освен на територията на Габровско, кафява мечка се среща и в планинските гори край Елена и село Буйновци.

За този период по линия на ловния туризъм на територията на регионалната дирекция са отстреляни общо 15 елена, предимно от чужденци, отчете още Николов. Всичките трофеи са отстреляни в Държавно ловно стопанство "Росица" в Габрово. В другите ловни стопанства са отстреляни множество сръндаци, а трофейни глигани са убити във всичките 12 отдадени държавни ловни стопанства.

От януари до края на септември са проверени 297 ловци и 299 риболовци за спазването на Закона за лова и опазването на дивеча и на Закона за рибарството и аквакултурите, като сериозни нарушения не са констатирани. Бракониерите, които са хванати са били рибари без билет и по време на забрана на риболова, както и ловджии, които излезли с пушките по време на забрана на лова. Три акта са издадени за нарушения на Закона за лова и пет- на Закона за рибарството и аквакултури.

Кликнете тук за Отговор, Отговор до всички или Препращане

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България