Мечки и муфлони се заселват под връх Миджур в Северозапада

Дивите свине са най-многобройни, ловците ще засилят отстрела им

Кафяви мечки и диви овце увеличават животинското богатство в Северозападния Балкан, съобщиха от Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Берковица.

При последното преброяване на дивеча тази пролет в горите на областите Видин, Монтана и Враца са регистрирани три мечки и 6 муфлона – видове, непознати до неотдавна за региона. Мечките се смятаха доскоро за изчезнали от Северозападния Балкан още през 20-те години на миналия век. В горите над Чупрене около връх Миджур обаче вече живеят три мечки, установили лесовъдите. Големите кафяви зверове не създават проблеми, не нападат хора и домашни животни и се изхранват предимно с горски плодове и риба. Миналата година обаче, когато в региона бяха засечени четири мечки, една от тях е разкъсала дива свиня и изпочупила хранилките за диви животни, разказаха специалисти.

Новите обитатели на планината в Северозапада – муфлоните / диви овце/, пък са заселени в дивечовъдно стопанство край Чупрене, за да се аклиматизират и размножат. И мечките, и муфлоните са редки и защитени видове у нас и не подлежат на отстрел. Ловците и горските се грижат за оцеляването и увеличаването на популациите им, обясниха експертите.

Сред птичите ята в трите области пък са се появили 23 тракийски кеклици и 403 планински кеклици – нови за региона видове, които ловците планират да увеличат с опазването им и разселване на още от красивите пернати. В Северозапада са преброени и 498 елена, 79 лопатара, 8907 сърни, 30 240 заека и 29 844 фазани.

Сериозно е и присъствието на хищници – 227 вълка, 3145 чакала и 3074 лисици. Най-многобройни в трите региона обаче са стадата с диви прасета – 5394 броя.

Глиганите и половинките им са с над 1400 повече от допустимите за територията запаси и отстрелът им трябва да се увеличи, за да се поддържа баланса и да се намалят нанасяните щети на земеделските стопанства, заявиха горските експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини