Мигове от пътешествие на Йордан Радичков в Сибир показва изложба в Монтана

Изложбата „Неосветените дворове“ с фотографии от пътешествието на Йордан Радичков до Далечния изток на Русия през 1967 г. ще бъде открита на празника на Монтана Свети Дух. Черно-белите снимки разказват за срещите на писателя с еленовъди и якути, със сребърната лисица, снежната пустош и тайгата.

Изложбата носи името на първия пътепис на Йордан Радичков „Неосветените дворове”. Книгата разказва за четиримесечното пътуване на разказвача из суровите сибирски земи преди повече от половин век – от най-развитите индустриално региони до безлюдни места.

Срещата на вълшебника на словото тогава със сибирски шаман оставя трайна следа в разбиранията му за живота и в творчеството му и той често цитира в книгите и разговорите си думите на шамана „Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“

Снимките от сибирското пътешествие на Йордан Радичков са възстановени от силно увредени ленти благодарение на фотографа Александър Сертев. Изложбата в Монтана ще представи внукът на големия писател, който носи неговото име – Йордан Димитров Радичков. Колекцията от фотографии ще остане в експозиционната зала „Кутловица” в Монтана до 7 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства