„Миграции на страха” е темата на Седмицата на съвременното изкуство под тепетата

„Миграции на страха“ е названието на изложбата за тазгодишното 23-о издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив, която ще се проведе от 7 до 27 септември в Баня „Старинна” в града под тепетата. От тази година събитието е официална част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Кураторите на „Миграции на страха“ Илина Коралова и Борис Костадинов са се насочили към въпросите, тревогите и заплахите, възникнали в съзнанието на хората след бежанската вълна от последните години, канейки за участие едни от най-изявените съвременни художници от Германия, Австрия, Косово, Словения, Босна и Херцеговина и България. Те представят различни концепции и гледни точки към опита с неизвестното, чуждото, различното, страха от войната, бедността и от загубата на социален статус и основни свободи и страха от войната.

Посетителите на изложбата ще могат да видят разказ за бягството и страха, запечатани във филмите на Оливер Реслер и Ника Аутор, фотографиите на Клара Вилдбергер, в инсталациите  и произведенията на Азра Акшамия, Боряна Венциславова и Младен Пенев, Петя Димитрова, Албан Муя, Камен Стоянов, Уте Рихтер, Фани Футеркнехт, Лана Чмайкчанин. Куполната зала на Баня „Старинна“ пък е превърната от Емил Миразчиев в символично убежище, в което е разположено неговото авторско изследване върху лагерите за мигранти в България и върху реакцията на съвременното българско общество към тях. „Темата е изключително важна и застъпена на всички международни форуми на съвременното изкуство”, коментира Светлана Куюмджиева, артистичен директор на общинска фондация „Пловдив 2019“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства