Миленко с чука - персона нон грата в България

Македонецът Миленко, който разруши паметника на загиналите български войници на Каймак Чалан, ще бъде обявен за нежелан в България. Това обяви пред БНТ външният министър Даниел Митов. По думите му вандалският акт на македонеца е "пълно падение на човешката личност". България вече е направила постъпки пред правителството в Скопие да възстановим паметната плоча.

Митов определи провокацията на Миленко Неделковски като изключително грозна и е нормално цялото българско общество да реагира. Българското правителство веднага е реагирало като сме поискали от властите в властите в Скопие да се разграничат от този акт.

Външният ни министър заяви, че инициативата за поставянето на плочата е на група български граждани, а не е акт на българското правителство, така че не може да се води спор около законността ѝ.

"Но вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност. Затова ние вече сме направили постъпки пред правителството в Скопие да възстановим - този път през акт на българската държава, въпросната плоча и въпросният Миленко - аз лично съм задействал процедура за това да бъде включен в списъка с чужденците нежелани на територията на Република България", каза Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България