Миленко с чука, поругал паметна плоча на Каймакчалан, е със забрана да влиза в България

Миленко Неделковски, който поруга паметната плоча на загинали български войни при Каймакчалан, е със забрана да влиза в България. Това стана ясно от отговора на министъра на външните работи в оставка Даниел Митов на въпрос на Атанас Зафиров /"БСП лява България"/ по време на парламентарния контрол, предаде БНТ.

Митов припомни, че МВнР е реагирало незабавно на поругаването на паметта на загиналите български войни при Камайкчалан с изявление от 23 септември.

В него беше изразено категорично възмущение от вандалския акт, отправен бе призив към македонските власти да вземат мерки за недопускането на подобни действия, които вредят на двустранните отношения и добросъседство, и беше съобщено, че лицето, извършило скандалния акт, ще бъде включено в списъка на нежеланите чужденци, които не могат да посещават България, посочи Даниел Митов. Той припомни още, че по негови указания на 27 септември посолството ни в Скопие е поискало съгласието на македонското правителство за поставяне на паметна плоча на Каймакчалан.

Българската страна няма да се откаже от усилията си за възстановяването и съхраняването на паметниците и гробищата на българските войни на територията на Македония, декларира министърът на външните работи.

Той допълни, че реакцията на властите в Македония невинаги е била в съответствие с нашите очаквания и съгласно утвърдената световна практика за почитане на паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти. Затова разглеждаме темата в по-широкия контекст на стремежа ни да утвърдим добросъседството като основополагащ принцип на отношенията ни със Скопие, коментира Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа