Милен Керемедчиев: НаТурция трябва да се помогне, тя е последният вал между Близкия Изток и Европа

Турция е изправена и пред изключително тежка икономическа криза и едновременно е на кръстопът, който е политически. Това коментира бившият зам-министър на външните работи Милен Керемедчиев по БНР.

"В момента - последните 6 месеца на 2016-а година, има срив с 48% на преките чуждестранни инвестиции в Турция, които са всъщност повлияни и от опита за преврат, и от атентатите, които се случват всяка седмица Отделно турската лира в последните две години е загубила 53% от стойността си. Всичко това го казвам като числа, защото турската икономика е изправена пред много сериозната невъзможност да финансира военните операции на Турция в Сирия, при все повече увеличаващите се разходи за вътрешна сигурност", посочи Керемедчиев.

Затова, по думите му, на Турция трябва да се помогне, защото тя стои като последен вал между това, което се случва в Близкия Изток, и Европа.

Керемедчиев обясни, че е съгласен с определенията за Ердоган като диктатор, но подчерта, че политическа дестабилизация на южната ни съседка, която да се свърже с икономическо отслабване, е възможно най-лошото нещо, което може да се случи. Във връзка с това той изтъкна важността на резултатите от предстоящите в много европейски страни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа