Милиардерите не трябва да съществуват

Гейтс, Безос и Бъфет имат колкото 160 млн. американците

Колко ще имате, ако правите по $5000 на ден, започвайки от 1492 г.?

Трябва ли да съществуват милиардерите? Напоследък имаше много разгорещени дебати в САЩ и Великобритания по този въпрос. Бърни Сандърс казва, че милиардерите трябва да се облагат с данъци от тяхното съществуване, докато Джо Байдън предупреждава срещу демонизирането на богатите хора.

Самият факт, че дори водим този дебат, е депресираща индикация за степента, в която екстремното неравенство се е нормализирало. Разбира се, милиардерите не трябва да съществуват. Това не бива да бъде дистанцирано противоречиво нещо и това дори не трябва да се смята за левичарско. Ако вярвате в капитализма и демокрацията, за разлика от олигархията, не трябва да вярвате на милиардерите. В крайна сметка тези милиарди не ви купуват само супер яхти, а ви купуват само политици и политики.

Хора като Байдън искат да мислите, че милиардерите са просто много богати хора, които са спечелили богатството си чрез упорит труд. Това е смешно. Никой не става милиардер само чрез упорит труд. Има статистически данни, които са в социалните медии, че ако правите по 5000 долара на ден всеки ден, започвайки от 1492 г., когато Колумб пристига в Америка, пак ще се окажете с по-малко пари от Джеф Безос, който струва нетните 110 милиарда долара след своя развод.

Нямам нищо против богатите хора или дори супер богатите хора. Не мисля, че трябва да забраним съществуването на много богатите. Но е погрешно да си мислим, че милиардерите са просто супер богати хора. Те дори не са супер, супер богати хора. „Невъзможно е да си представим колко богати са тези хора“. Има „нещо което не е наред в системата“ на богатите хора. Трима милиардери - Бил Гейтс, Джеф Безос и Уорън Бъфет - имат общо богатство колкото 160 милиона американци. 26-те най-богати хора в света притежават колкото най-бедните 50%. Този вид статистика трябва да ни накара всички да протестираме по улиците. Вместо това ние дебатираме дали всички трябва да бъдем по-добри към милиардерите.

(Превод: Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения