Милиард от хазната отива за саниране

Реновират блокове и догодина, правителството обезпечи сключени договори

Правителството в оставка отпусна 1 млрд. лева от бюджета на държавата за саниране. Парите ще бъдат предоставени на държавната Българска банка за развитие (ББР) за обезпечение на вече сключени договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Строителният министър Лиляна Павлова, която временно спря подписването на нови договори по програмата заради изчерпването на заложените средства, обяви пред журналисти в Министерския съвет, че с решението на кабината се гарантира, че всички одобрени жилищни сгради, които се работят в момента, или предстои да се санират през следващата година, ще бъдат финансово обезпечени в размера до 1 млрд. лв.

„Ние обезпечаваме на 100% програмата и не оставяме необезпечени и неразплатени договори, сключени по програмата“, посочи Павлова. Тя добави, че независимо кое правителство ще управлява, то няма да има основание и оправдание да не разплаща или спира програмата в рамките на гарантираната инвестиция от 1 млрд. лева.

„Програмата бе един от основните приоритети на правителството. Ние осигурихме възможности да се реализират сгради на стойност 1 млрд. лв. в страната и гарантираме,че всички те ще бъдат завършени“, подчерта регионалният министър в оставка.

Равносметката досега: 119 завършени сгради, по 441 се работи

Според данни на строителното министерство програмата е в напреднал стадий на изпълнение, като към момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за финансова помощ. В резултат на сключените 2019 договора се очаква да бъдат подобрени жилищни сгради с общо 11 361 795 кв. м разгъната площ, със 147 761 жилища и 340 705 жители.

Равносметката за 2016 г. по програмата е 119 завършени сгради, 441 в процес на саниране, 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител и за тях предстои откриването на строителните площадки.

До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лева.

В проектобюджета на държавата за догодина, който предстои да бъде гласуван от депутатите на второ четене, е заложен нов 1 млрд. лева за енергийна ефективност през 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес