Милица Гладнишка: Искам хората да се забавляват

С Албена Михова и Маца можем да направим страхотен купон, мечтае актрисата певица

- Глад за какво има повече Милица Гладнишка - към словото или към музиката?

- И към двете. Много обичам театъра, все пак съм завършила кукловодство в НАТФИЗ, но пък от малка свиря на пиано, уча оперно пеене, а и в моето семейство музиката е много застъпена - сестра ми е виолистка, а майка ми - тромпетистка. Джазът ми позволява да комбинирам и двете - и словото, и музиката. Той е, както знаем, свобода! Позволява ти да имаш много близък контакт с публиката, да се шегуваш с нея, да й задаваш някакви въпроси, да получаваш в отговор реплики, с две думи казано, обичам да общувам с публиката.

- С какво може да излъже един артист - със слово или с музика?

- Да излъже? Не бих казала, че го правим, че лъжем. Просто пренасяме хората в други светове. И това го правят и актьорите, и музикантите. Създават други светове, атмосфера, която може да е тъжна или весела, но винаги е различна от ежедневните проблеми, от дребните сплетни, тя те пренася в друго по-добро място или поне ти дава магията да се пренесеш в него, да се втурнеш в пътешествие, измислено от нас.

Отраснала съм с класическа музика

- Как влезе музиката в живота ви?

- Влезе още от най-ранна детска възраст. У нас се слуша много класическа музика и със сестра ми като малки сме отраснали с Чайковски, с Берлиоз, с оперите на Верди, на Пучини. Някак си аз късно разбрах, че има и поп музика, и дълго време бях почитателка на Майкъл Джексън. После разбрах, че има и други поп певци... /Смее се./ За да дойде денят, в който избягах в народното читалище и станах... актриса!

- В Ловеч гостувате с "Михаил Йосифов секстет" с "Да хвърлим операта в джаза". Природата на музиката позволява ли тя да бъде дефинирана?

- За мене музиката е това явление, което няма аналог в природата. Защото, примерно, изобразителното изкуство е вид неин аналог - самите природни картини, в комбинирането на цветове от заобикалящия ни многообразен свят, на багрите на крилата на пеперудите и на птичето братство... Докато музиката, особено нейното композиране, е без препратки към материалния свят. Тя е над боговете дори. Много често се шегувам, че властта на музиката е такава, че тя заставя даже боговете да слушат и Бах, и "Гънс енд роузис"...

- Хенрик Сенкевич казва, че музиката е единственото доказателство за съществуването на свръхестественото?

- Да! Точно така!

Не можеш да си смениш гласа

- Казват, че гласът е като нешлифован диамант - как трябва да бъде "обработен", за да засияе в пълния си блясък?

- Гласът е много деликатно нещо наистина. Не може да го смениш, както, примерно, един музикален инструмент с друг. Трябва да съобразиш певческите си усилия и с възможностите на тялото си, и ако имаш късмет, с правилния учител, може и да ти се получат нещата. За мене най-важното е да не чувстваш болка и дискомфорт, когато пееш. И да слушаш най-добрите. Тогава интуитивно хващаш най-добрата постановка. Разбира се, ако нямаш добър учител!

- Как изработвате една своя песен - музикантски и актьорски?

- Музиката действа на подсъзнателно ниво. Артистът с чувство сам усеща накъде трябва да поведе песента. Понякога я обръщаш, някое тъжно парче го правиш весело... Това вече е различният поглед. Например, в "Да хвърлим операта в джаза" преобръщаме нещата, защото арията на Кармен, на тази красавица, я пречупваме през погледа на старата Кармен, на тази баба, която, седнала на пейката пред къщата си, клюкарства и връща назад спомените си. Този наш поглед, този наш прочит на арията я прави доста страховита... "Арията на клеветата" пък я обръщаме в реге...

- Сама ли подбирате тоалетите си за концерт или работите със стилист - винаги сте елегантно облечена?

- Откакто се срещнах със Серго Кръстевски - един човек с голям опит в шиенето на епохални костюми - това са всичките рокли с кринолини, с дантели, с корсети и т.н., за мене стана почти задължително да се появявам в някакъв блестящ тоалет всеки път. Обичам да има на сцената освен пеене, освен хубава музика, и хора с прекрасен външен вид.

Д-р Николай Георгиев:

Пластичната хирургия е мехлем и подарък за душата

Както има хора, пристрастени към алкохола, наркотиците, парфюмите и хубавите вина, така има и към разкрасителните процедури, предупреждава специалистът

- Д-р Георгиев, отмина ли бумът на пластичните операции?

- Наистина преди около 12-15 години финансовото състояние на по-голяма част от българите беше стабилно, което им даваше възможност да си позволяват много повече неща, за разлика от днес. Пластичната хирургия променя тялото, но в същия момент гали душата, защото тя е пожелала тази промяна. И понеже хората имаха повече финансови възможности, действително имаше бум. Графикът ми беше запълнен за 3-4 месеца напред. И сега, да ви кажа честно, не се оплакваме от липса на работа. Имаме записвания с 3-4 седмици напред. Вече сме си извоювали име и се радваме на доволни пациенти. Имаме и сектор за присаждане на коса, разполагаме със собствен рехабилитационен център и се опитваме да бъдем максимално полезни, като следим всички световни новости в нашата област. Специалистите ни също са на много високо ниво. Иначе всеки човек трябва да е наясно, че пластичната хирургия е свързана с операционна намеса, поради което не бива към нея да се подхожда лекомислено.

- Какво трябва да знае един пациент, преди да се подложи на някаква пластична интервенция?

- Много важна част от всяка хирургична дейност е консултацията. Тогава обикновено пациентът идва със съпруг, приятел или познат, за да може 4 очи да гледат и 4 уши да слушат. На тази консултация внимателно се обсъжда какво и как ще бъде направено, за да се постигне желаният резултат, алтернативите на избрания метод, както и възможните усложнения. Когато пациентът е наясно с всичко това, вероятността от неудовлетвореност от операцията или нереалистични очаквания е сведена до минимум.

- Задават се абитуриентските балове. От години се носят слухове, че родители подаряват силикон на дъщерите си по повод завършването. Вие имате ли такива случаи?

- Не съм чувал на консултация при мен родители да влязат и да кажат: "Докторе, за абитуриентската вечер направете еди какво си". Дамите, които си увеличават бюста при нас, са предимно над 20 години. Трябва да призная, че най-възрастната ни пациентка, на която увеличихме гърдите, беше датчанка на 74 години. Имаме широка палитра от пациенти, но хора, които все още не знаят какво точно искат от живота, не са подходящи за пластични операции. Аз лично смятам, че ако неприемането на част от тялото може да доведе до тежък психологически проблем у някого, би могло да се пристъпи към подходяща интервенция, но не съветвам момичета преди да навършат 20 години да правят подобни операции, и то по-скоро от психологическа гледна точка, а не от здравословна.

- И все пак, според вашите наблюдения, силиконът като подарък често срещано явление ли е?

- Да, но обикновено при по-сериозни двойки. Идват хора, които са заедно от години и обикновено съпругът казва, че иска да подари бюст на жена си. Имал съм и обратния случай - преди около половин година една дама подари на мъжа си операция на носа и присаждане на коса. Лично аз смятам, че пластичната хирургия е мехлем и подарък за душата.

- Разкажете за някой интересен случай от вашата практика, който ще запомните завинаги.

- Никога няма да забравя първата операция за увеличаване на бюст, която направих съвсем сам. Имах 3-годишен стаж, но реших, че съм достатъчно подготвен и само с една операционна сестра направихме интервенцията. Отне ми около два часа. Докато сега, благодарение на апаратурата, която имаме, и на екипа, с който работя, подобна операция продължава максимум 40 минути, без кървене и сваляне на конци, а на следващия ден пациентката спокойно може да си вземе душ. Досега съм оперирал над 6000 жени само за увеличаване на бюст. Но трябва да признаем, че пластичната хирургия не е само поставяне на силикон в гърдите, коригиране на носа или присаждане на коса. Често идват хора с изгаряния. Всъщност в България имаме няколко клиники по изгаряния, където работят превъзходни специалисти, и когато чуя, че някой е отишъл да се оперира в чужбина, не ме радва много.

* Григор Димитров се ядоса на английски медии

* Софи Маринова и Гринго ги е страх от брака

* Прочути жени са изнасилвани като малки

* Създателите на "Кухня" се завръщат с нов хитов сериал

* Известен руски медиум съветва как да подобрим материалното си положение

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 17 МАЙ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица