Милица от "Тоника": Чувствам се на две по 30

Певицата се връща към самостоятелна кариера, защото иска да разкрие повече от себе си

Милица Божинова е родена на 4 юни 1957 г. в София. Пропява на 3 години, а на 5 започва да свири на пиано. Родителите й пеят в столичния хор "Родна песен". Това може би предопределя бъдещето на Милица. Тя пее в хор "Бодра смяна", а след като завършва 32-ра гимназия, е приета поп и джаз пеене в Музикалната академия. Още като студентка е забелязана от композитора Митко Щерев и записва музиката за филмите "Адаптация", "Завръщане от Рим", "Обратната страна на огледалото", а по-късно за филма "Скъпа моя, скъпи мой". След Консерваторията започва работа в Концертна дирекция и е подгряваща певица на групата "Фоноекспрес". Омъжва се на 18 за музикант от групата и на 19 г. ражда първото си дете. Две години по-късно, с 5-месечно бебе на ръце, се явява на конкурс и влиза в състава на "Тоника СВ". Почти 40 години кариерата й е свързана с различните формации, появили се под името "Тоника". Сега, на 60 години, певицата смело поема по самостоятелен път.

- Милица, на 4 юни имаше юбилей. Как се чувства една жена на 60?

- Като на две по 30, още повече, че съм зодия Близнак - единият е на 30 и другият е на толкова.

- Жените обикновено си крият годините, а ти - не, на какво се дължи?

- Никога не съм имала притеснения от годините, и сега също. Радвам им се. Малко ме тревожи, че взеха много бързо да се изнизват и нямам толкова възможност да свърша неща, които съм си планирала. Някак си бързо лети времето, но каквото мога, ще направя.

- А много ли са плановете ти?

- Да, но това са по-скоро желания, независимо дали в личен, битов или професионален план. Винаги си мисля за следващото, понякога даже за прекалено много неща, но накрая изкристализира най-важното.

- Кое е то в момента?

- Да си направя равносметка за цялото изминало време. В едно по-раншно интервю ме попитаха за пясъчния часовник, който почти е напълнен. Да, така е, но мислено ще го обърна на обратно и всичко ще започне отначало. (Смее се.) Важното е да сме здрави, другото ще се нареди някак си.

- Изглеждаш оптимистично настроена, а много жени на 60 вече броят годините до пенсия...

- Ами то май няма да има такава... Така се очертава. Или, ако има, тя ще е някаква обидна, както за повечето пенсионери. Гледам да не мисля за това - по-скоро да съм здрава и да работя.

- Какви са плановете ти за лятото? Концерти?

- Не мога да говоря за концерти, по-скоро за подготовка на нови песни. Няколко вече съм записала, но имам да правя още, и то самостоятелни, защото искам да разкрия повече от себе си, което не може да стане, докато пееш в група. Работи ми се, пее ми се, това искам да правя. Аз и сега пея самостоятелно - в общи концерти, на партита, били те фирмени или лични.

- Даваш уроци по пеене, удовлетворява ли те работата с млади таланти?

- Да, преподавам пеене и солфеж. Хвърлих се в тази работа по стечение на обстоятелствата и не съжалявам. Изключително много ме зарежда. Работата с деца и млади хора е страшно приятна.

- Защо толкова рано се омъжи?

- Защото бях държана много строго, а и се влюбих, разбира се. Тъй като баща ми почина рано, а съм единствено дете, майка ми беше винаги и навсякъде с мене.

- Как работи артист с две малки деца?

- От сегашна гледна точка се чудя как съм успявала, обаче - младост, желание да се справиш с всичко и това, че не можеш да пренебрегнеш нито едно - деца, семейство, работа... Справих се. Понякога майка ми помагаше, когато пътувах, понякога се налагаше да взимам и децата по хотели, в годините, когато нямаше памперси... Докато пеех, те стояха в гримьорната или в залата. Бяха свикнали и въобще не им правеше впечатление, че мама е на сцената.

Психологът Росица Георгиева:

Агресивните деца изпитват липса на любов

Зачестиха много психическите разстройства сред младите хора, по-възрастните се боят от самота и за оцеляването си

Росица Георгиева е магистър по психология със следдипломно обучение по позитивна терапия и квалификация по хипноза. Завършила е няколко майсторски класа и ВИП обучение по системата на акад. Норбеков. Дипломирана след 6-годишно обучение по програма на Hellinger lebenSchule. Взела участие в много международни тренинг-програми, практически и тренировъчни семинари по семейни констелации. Обучава се по кармичен мениджмънт в Института "Шлифоващият диаманти", създаден от Геше Майкъл Роуч - магистър по будизъм. С богат опит при индивидуална и групова терапия в работа с подсъзнателни и дълбоко несъзнавани модели на поведение на човека, както и травми при вътреутробното развитие.

- Г-жо Георгиева, през последните месеци детската агресия се очертава като основен обществен въпрос. Вие сте експерт и имате представа от дълбоките вътрешни проблеми на личността. Има ли начин да се справим с тази агресия?

- Това е доста наболял проблем сред подрастващите. Обикновено се дават препоръки как да се отнасяме с децата, как да тушираме агресията, какви специалисти да търсим, но много е важно да се разбере в дълбочина това, което се случва. Завършила съм психология, но не ми беше достатъчно. Имах големия шанс да се обуча след това на два метода на работа - семейни констелации в школата на Берт Хелингер в Германия и Theta Healing (тета лечение) при Ваяна Стайбъл в САЩ. Тези методи тепърва навлизат в България. Бих се радвала, ако повече хора се докоснат до тези терапии. От опита ми и от наученото бих казала, че основната причина за агресията при децата е липсата на любов.

- Как да го разбираме?

- Всеки родител казва: аз обичам детето си. Да, но какво се случва в действителност - децата са много рано отделени от майка си и от семейната среда. Майката е водещ фактор в живота на детето. Факт е, че то е една кръв и плът 9 месеца с нея. Не отричам и ролята на бащата, но той има друго значение за детето. Според метода семейни констелации тя е образът на живот, тя е тази, която дава живот. Когато детето се откъсне от нея рано, имам предвид до 3-годишна възраст, то се чувства изоставено, губи опора в живота, израства с мисълта, че не е желано, изпитва липса на любов. Тогава се формират едни от най-тежките подсъзнателни програми в него. Именно при метода семейни констелации това отделяне може да бъде възстановено.

Какво се случва в нашия свят? Майките са заети да работят, да правят кариера. Децата се дават на бавачка, в детска ясла или градина. Там те не получават грижата и вниманието, от което се нуждаят. И как изразяват тази липса на любов? С агресия. Тя бива няколко вида. Ако детето е затворено и не говори, това е скрита агресия, която се проявява по-късно. Има деца, които са нападателни. Това е вик: "Виж ме!" Ако детето е свидетел на агресия вкъщи, това проявява и в живота си. Проблемът при него е проблем на родителите - какви подсъзнателни модели на поведение имат те. В семейството ние сме дълбоко свързани. Много голям успех се постига с тета терапията. Там резултатът е много бърз, особено при децата, те са много открити.

- При вас идват различни по възраст и социално положение хора - какви са основните им проблеми и коя част от обществото е засегната най-сериозно?

- Най-голямата част са млади хора. Много зачестиха психическите разтройства - страхови неврози, панически атаки, фобии, пристрастеност, проблеми със създаването на връзки с ответния пол, неувереност, липса на цел в живота, загуба на интерес към живота. При по-зрялата възраст са разводите, финансовата нестабилност, страхът за оцеляване, страхът от самота, депресии, загуба на близки хора. Проблемите са най-различни. И като че ли зачестиха клиентите, които имат финансови средства, но не се чувстват добре, т.е. стресът и напрежението оказват своето голямо влияние.

- Свидетели сме на агресия и в по-развити общества. Каква е причината?

- Според мен, колкото повече се развиваме технически, толкова повече животът, който живеем, е по-рисков и хората са по-нещастни. Модерните технологии започнаха да вредят повече, отколкото да помагат. Щом вече пристрастяването на децата към мобилните телефони и компютрите се води вид психологичен проблем, за какво развитие говорим. И колко масовите информационни средства психират хората и децата с филми за агресия и игри с агресивен характер. Аз не гледам телевизия, но понякога чета интересни коментари от добри журналисти. Да - агресията е взела големи размери. Много от тези сценарии са изкуствени, за всяване на ужас у хората. Имам предвид нарочно направени, с цел да държат човека в подчинение. Везните наклониха към материалното много повече, отколкото към това човек да развива себе си като духовно същество. Алчността е много голям враг на човека.

Започна да липсва комуникация между хората, уж имаме много развити технологии. Да не говоря, че сред много от младите хора има липса на речников запас. Ние не сме само материя - тяло. Ние имаме душа и разум. С какво храним душата си? Това е много важен въпрос, но той не се учи в училище. За мен всичко е поправимо, ако човек иска да се развива, т.е. да погледне осъзнато на живота си, на приоритетите си. И колкото повече такива хора има, толкова по-бързо ще променим света. Принципът на "Стотната маймуна".

- Какви са вашите съвети към родителите с агресивни деца?

- Добре е родителите да проведат терапия за себе си, за това как се отнасят един към друг, има ли напрежение в семейството, какъв пример дават те на децата си. И запомнете - децата не се възпитават с думи, а с пример. За да е агресивно едно дете, значи е нужно на първо място да се види средата, в която живее. Винаги зад агресията стои и друга невидима на повърхността причина. Важно е развитието на детето от неговото зачеване, още в утробата на майката. Там то изцяло възприема нейните емоции и всичко, което се случва около него. Затова тези терапии са от голяма полза. Те връщат паметта на клетките на човека и помагат да се промени енергията от спомена за всяко събитие в живота ни.

- Друг проблем в обществото ни е отчуждаването и все по-големият брой самотни хора. Защо мъже и жени масово отказват да правят семейства и да поемат отговорност за създаване на деца?

- Липсата на комуникация е едно от нещата, хората започнаха да комуникират с мейли, по телефона, със съобщения. Липсва живият контакт. Много ни повлия западният модел на поведение. Изгубихме своята идентичност и традиции като нация. Стремим се да следваме модели, които доказано не работят. Съжителства без обвързване. Деца без семейство. Много от жените заприличаха на мъже, втурнаха се в бизнеса, станаха независими. Макар че това понятие за мен е без стойност. Какво значи да си независим? Еманципираха се дотолкова, че да могат да правят всичко и след това се чудят защо мъжете не ги виждат. Ами как може мъж да иска да общува с мъж, облечен в рокля, с поведение на бизнесмен? Жената има друго предназначение в този живот. Иначе Бог не би създал два пола. Нейната основна задача е да създаде поколение и да го възпита, да се грижи за домашния уют. Мъжът е този, който се грижи за прехраната. Жената го подкрепя в това.

Когато един човек живее дълго време сам и се грижи единствено за себе си, той привиква с това. Навиците бързо се формират. Започва да се страхува да се довери на друг, дори страхът да изпиташ любов към някого е много силен. Имала съм клиенти с много подсъзнателни убеждения в тази насока - със страх за отхвърляне, неумение да се справят с отговорността да поемат нещата в свои ръце, да вземат решения. За всичко си има дълбока причина. Най-често работя с Theta Healing. С този метод се стига много бързо до подсъзнателните блокажи на човека. Защо изпитва страхове, има чувство за вина, чувства се отхвърлен, неуспехи, депресии, неувереност и др. Много хора не могат да създадат семейства, защото имат такива убеждения в подсъзнанието, които ги блокират. Всеки проблем може да се види откъде идва. И другият метод - семейни констелации - работи на дълбоко несъзнавано ниво. При него човек може да види реалната картина в живота си, в отношенията си, не това, което е в неговите представи.

И още...

Маги Бадер се потроши

Плащали на Мегз да чете книжки

Галена бе на финала на Формула 1

Моника Валериева с ново гадже

Развеждат се учителката и прелъстеният от нея преди 20 години ученик

Фидел Кастро дал акъл на Путин как да остане жив

Прислужницата на Кейт и Уилям напуска

Кайли и Кендъл Дженър - баджаначки

Безкористният самозванец Фред Демара

Уникален апарат търси защо дебелеем

Д-р Райна СТОЯНОВА:

Болестите започват от червата

Eнергетичните закони на рода

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица