Милка Манева грабна сребро от Олимпиадата в Лондон

Българската щангистка Милка Манева се превърна в първата българка с медал от вдигането на тежести на олипиада. Манева ще получи сребърен медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г., след като МОК потвърди наказанието на шампионката в кат. до 63 кг Мая Манеза (Каз).

Втората в класирането Светлана Царукаева (Рус) също е дисквалифицирана за допинг, благодарение на което Манева, която завърши пета в Лондон, става сребърна медалистка с двубоя си от 233 кг (102 и 131). Със златото ще се окичи канадката Кристин Жирар с 236 кг.

Манеза и други две шампионки в щангите от Лондон 2012 - казахстанките Светлана Подобедова (75 кг) и Зулфия Чиншанло (53), бяха уличени в употреба на стероиди след повторното отваряне на пробите, които МОК съхранява за срок от десет години. Освен трите спортистки от Казахстан, наказани са още 5 състезатели в различни спортове, участвали в Лондон, и 9 от Пекин 2008.

Така след последните наказания България вече има три медала от Лондон - два сребърни и един бронзов. Сребърните са на Манева и Станка Златева в борбата за жени, а бронзовият е на Тервел Пулев в бокса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт