Милко Калайджиев с истинска къща за гости

Фолк певецът Милко Калайджиев, изпълнител на хита “Я елета пиленца при батко”, сниман пред къщата му за гости в хасковското село Мезек, за която трябва да връща субсидиите от ЕС. Снимка в. “Старият мост”

По заповед на главния прокурор Иван Гешев 23 дела за къщи за гости - под специален надзор

746 обекта проверени от април м. г.

Разследванията се водят за измами с пари от фондовете на ЕС

“Прокуратурата не ме разследва, нямаме нарушения, през всичките години посрещаме гости, това не е моя лична къща”, каза пред “Труд” фолк певецът Милко Калайджиев, за да опровергае слуховете, че той е сред разследваните собственици на къщи за гости в Хасковско.

Авторът на хита “Я елате пиленца при батко” държи т. нар. Калайджиева къща в свиленградското село Мезек, за която е получил субсидия от 304 000 лв. През ноември миналата година от фонд “Земеделие” обявиха, че той трябва да върне парите.

“Дал съм свои 200 000 лв. и съм получил допълнително тази сума. Веднага в отговор на фонда предоставих всички нужни документи и въобще няма да се съдим, нито пък аз ще връщам парите. На 8 октомври м. г са ми изтекли 5-те години за ползване на обекта по предназначение, а той продължава да е такъв”, обясни Калайджиев.

Слухът за Калайджиев се завъртя в публичното пространство, след като главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с къщите за гости. Разследванията са по текстове от Наказателния кодекс за деяния, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, за използване на неистински документи, деклариране на неверни данни и др.

Гешев е наредил на шефовете на апелативните прокуратури да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокурори, ръководещи разследванията.

През април м. г. по заповед на бившия главен прокурор Сотир Цацаров бяха проверени общо 746 къщи за гости, финансирани с пари на ЕС. След това бяха образувани 11 досъдебни производства в Софийска градска прокуратура, и още 12 от Окръжните прокуратури в Монтана, Хасково, Пазарджик,, Пловдив, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Силистра и Варна. Става дума за случаи, при които са открити данни за престъпления. Отделно от това от това по заповед на министър Десислава Танева проверки извършват и чиновниците от фонд “Земеделие” и получателите на субсидиите трябва да ги връщат.

Проектите, по които се финансират къщи за гости, са изплащани от 2007 до 2015 г., като в голяма част от този период шеф на фонда “Земеделие” е бил бившият земеделски министър Румен Порожанов. Срещу него обаче няма обвинения. Най-честите нарушения са, че къщите по селата не се използват за посрещане и настаняване на туристи, за тях никъде няма обяви в интернет, не се плащат туристически такси за нощувки.

В списъка на Гешев не попада скандалният случай с къщата за гости край Сандански на бившия заместник министър на икономиката Александър Манолев, тъй като разследването там е приключило с обвинителен акт.

 

Фонд “Земеделие” откри нарушения в 253 къщи

158 проекта трябва да връщат цялата субсидия

От 288 проверени къщи за гости, 253 са с нарушения. Така при 88% от проверките са открити нарушения. Откритите тогава 253 производства бяха за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план, обясниха тогава от фонд “Земеделие”. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Фонд “Земеделие” публикува на сайта си и списък на бенефициерите, на които е открито производство за налагане на 100% санкция.

Пълната сума - над 391 хил. лева трябва да върне и Ана Димитрова, която е бенефициент по проекта за къщата за гости в Сандански, за която се смята, че е на Александър Манолев.

 

След 10 самоотвода на съдии В Благоевград

На 27 януари тръгва делото срещу Манолев

На 27 януари тръгва делото срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който е обвинен за къщата му за гости в Сандански. Казусът досега буксуваше и процесът не можеше да стартира, защото 10 съдии от Окръжен съд-Благоевград си направиха самоотвод от делото с обяснението, че са близки със сестрата на Манолев, която е съдийка в Сандански и тяхна колежка.

Манолев е обвиняем заедно със семейната детегледачка Ана Димитрова за злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейски помощи за изграждането на къща за гости в Сандански.

Според обвинението, къщата за гости никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството на Манолев. Според обвинението Анна Димитрова е изпълнявала ролята на подставено лице.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България