Милорад Додик: Ако в Босна и Херцеговина има база на НАТО, такава ще имат и руснаците

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик увери, че страната е взела „решение за военна неутралност и затова в Босна и Херцеговина няма да има бази на НАТО, например в Бръчко, както твърдят някои“, предава Radio televizija Srbije (RTS).

Хипотетично погледнато, ако се стигне до създаване на военна база на НАТО в страната, това би означавало, че такава ще имат и руснаците – ако имат интерес от такава. „Но не мисля, че ще има решение в това отношение и че е възможно това да се случи“, подчерта Додик, като същевременно припомни, че „международни сили бяха в Тузла и Бръчко, но се оттеглиха оттам“.

„Останаха малко: в Босна и Херцеговина има около две хиляди задействани в т.нар. операция (на ЕС – бел. р.) „Алтея“. Тя трябва да бъде прекратена, но е въведена с решение на Съвета за сигурност на ООН“, отбеляза Додик.

„Абсолютно съм на мнение, че създаването на база (на НАТО – бел.р.) в Бръчко е невъзможно, защото Република Сръбска ще трябва да я одобри, а ние няма да дадем това съгласие“, категоричен бе Додик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа