Милош Земан - Трънът в петата

Това беше последната ми политическа победа. И след нея няма да има повече политически поражения. Защото, както добре знаете, според конституцията (б.р. - на Чешката република) президентът може да служи само два петгодишни мандата, а аз не искам да променям конституцията.

С тези скромни думи в събота пред екзалтирана тълпа привърженици, събрали се пред щаб-квартирата на кампанията му в Прага, посрещна избирането си за втори мандат 73-годишният президент на Чехия Милош Земан. Пет години вече трън в петата на брюкселските еврократи наравно с унгарския лидер Виктор Орбан, дори според мнозина, една идея по-остър в изказванията и позициите си. Което Земан несъмнено съзнава много добре, обещавайки в речта си да е “по-малко арогантен и по-скромен” през втория си мандат като държавен глава на Чехия. И да се държи прилично. Поне на първо време.

Още повече, че и победата на Земан срещу обявения за “про-западен” опонент Иржи Драхош дойде практически с фото-финиш - със 150 000 гласа разлика в полза на президента, при малко под 67 % избирателна активност. Което съвсем не е от най-убедителните представяния.

Камо ли победа в пълния смисъл на думата - не малка част от подкрепата за Милош Земан дойде от скандалните чешки крайни националисти, чийто лидер Томио Окамура (б.р. – роден в Токио чешки предприемач от смесен брак; и да, националист е!) позираше редом до него пред камерите след обявяването на окончателните резултати. Ако някой е имал нужда от напомняне, къде точно стои в разбиранията си президентът на Чехия.

Друго силно рамо дойде от центристите на “де юре” премиерът Андрей Бабиш, който не успява от собствената си “победа” на парламентарните избори през октомври насам да сформира кабинет. И преди седмица се разби в пламъци при опита си да прокара правителство на малцинството през парламента в Прага. Но Милош Земан обеща да му даде още един шанс. И още един мандат. Тук си намигнете сами на себе си.

Досега Андрей Бабиш отказваше да преговаря за общо управление с националистите на Томио Окамура, заради имиджа на партията на последния, но при така създалите се обстоятелства с подкрепата за Милош Земан, може и да излезе някое тайно съглашение. На по чешка бира. С по едно саке отстрани. И президентът за посредник. И да вкарат еврократите в Брюксел в дълги седмици на безсънни нощи с вероятна коалиция между популисти и националисти в сърцето на Европа. Макар че близката до тази схема в Австрия засега се преглъща сравнително лесно от Брюксел, Берлин и Париж. Ако се кротне в изказванията Милош Земан и се заеме само с полагащите му се по конституцията на Чехия парадни задължения, може и да мине номерът. Но да не гадаем напразно, а да се върнем на титуляра.

Третият президент на Чехия и първият избиран и преизбран директно от народа (Вацлав Хавел и Вацлав Клаус бяха одобрявани в парламента), Милош Земан е роден на 28 септември 1944 г. в чешкия град Колин, на бреговете на река Елба. Гимназия завършва в родния си град преди през 1965 г. да бъде приет като студент в Пражкия икономически университет, който завършва четири години по-късно. По време на Пражката пролет, 1968 г., Милош Земан е приет за член на Комунистическата партия на Чехословакия, но е изгонен през 1970 г., заради твърдата му позиция срещу окупацията от Варшавския договор. Последното се явява пречка за бъдеща икономическа кариера и следващите над 10 години, до 1984 г. Земан работи в предприятие за спортна екипировка.

През лятото на 1989 г. бъдещият президент влиза за първи път в публичното внимание с телевизионно участие, в което критикува икономическата политика на Чехословакия. В резултат на това няколко месеца по-късно той е и едно от лицата на “Нежната революция” в страната.

Вече като независим депутат във Федералното събрание на Чехословакия, през 1992 г. е приет за член на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) и на следващата година я оглавява. Първият му мандат като министър-председател на Чехия от ЧСДП е от 1998-а до 2002 г. След кратко оттегляне от политиката и неуспешна кампания срещу Вацлав Клаус през 2003 г., през 2007 г.

Милош Земан напуска ЧСДП, за да основе Партията на гражданските права, която до момента не е печелила нито едно депутатско място в парламента на Чехия. Но пък държи президентската позиция.

На диета с алкохол и цигари

Милош Земан е един от малкото съвременни политици и може би единственият държавен глава в цивилизования свят, който не само не крие, а открито парадира с редовната консумация на алкохол и цигари във всекидневието си. По време на предизборната кампания през 2013 г. чешкият президент заяви в интервю, че пийва “по шест чаши вино на ден” и средно по три “малки”. Което според личния му лекар Мартин Холкот, консултиран тогава, не е толкова много. За един човек на ден. Бил той и президент. После да не се чудите какви ги плещи!

ЗА НЕГО

“Анти” на “установения ред”

Това на което бяхме свидетели (б.р. - на президентските избори в Чехия) беше надпревара между популистките, анти-установения ред тенденции на големи части от населението, с останалата част на обществото. И което е най-смешното в цялата история е, че този който предвожда лагера “анти”, е всъщност лидерът на “установения ред” - президентът Милош Земан.

Михаел Зантовски,

бивш посланик на Чехия във Великобритания и съветник на покойния Вацлав Хавел

С картата на националистите

Земан ще се опита да играе контролиращата роля в съставянето на следващото правителство, което не е добра поличба за Бабиш (б.р. - победителят на парламентарните избори през октомври). Националистите ще са картата на Земан. Той им е длъжник и те му свършиха много добра работа.

Иржи Пехе,

политолог и директор

на пражкия клон

на Нюйоркския университет

Сянката

на Москва

Съществуват много съмнения, че предизборната кампания на Милош Земан може да е била частично финансирана от Москва. Най-малко една-трета от средствата за кампанията са дошли от неназовани донори, които използват съмнителни неправителствени организации, за да крият произхода на парите. Антуражът на президента отрича, разбира се, Москва да е играла каквато и да е роля в кампанията.

Якуб Янда,

разследвал връзките

на Милош Земан с Русия,

пред “Политико”, Лондон

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети