Минималната пенсия става 250 лева от юли (обзор)

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидер на ВМРО, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерът на НФСБ Валери Симеонов представиха предложенията в парламента.

Първият ден от болничния няма да се плаща на работника

Безплатна градина за бедни деца

Минималната пенсия става 250 лева от юли 2020 година. Първият ден от болничния няма да се плаща от 1 януари, а държавата ще поеме детската градина на децата на безработните. За това се разбраха ГЕРБ и „Обединени патриоти” след коалиционен съвет.

Досега в бюджета беше заложено от 1 юли догодина пенсиите да бъдат увеличени с 6,7%, като минималната за осигурителен стаж и възраст да стане от сегашните 219,43 лв. на 234,13 лв.

Новото предложение предвижда тя да се увеличи с още близо 16 лева.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов увеличението на минималната пенсия ще засегне около 800 хил. български граждани.

Коалиционните партньори са се договорили още от януари държавата да поеме таксите за детска градина на децата от „ниските слоеве на обществото и маргиналните групи”, които са на възраст 4, 5 или 6 години.

Критерият ще е свързан с доходите на семейството. Всяка община ще определя тези деца, които ще получат безплатна градина.

Ще бъде създаден и специален фонд за изграждането на детски градини.

За да бъдат обезпечени тези мерки, коалиционните партньори са се разбрали от 1 януари вече да не се заплаща на работниците първия ден от болничния.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).

Вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България