Минимум 3-4 дни още ще гасят пожара в екозавода край Шишманци

Пети ден огнеборците безсилни срещу пламналите пластмаси

Минимум още 3-4 дни екипите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив ще се борят да угасят напълно пожара в цеха за пластмасови и хартиени отпадъци на територията на Екологичния завод край село Шишманци. Пети ден огнеборците са безсилни срещу пламналите на 2 юни (петък) в 6.24 часа сутринта десетки тонове боклуци заради естеството на горене на пластмасата, която при разтапяне запечатва огъня отгоре, обясниха врели и кипели пожарникари.

По тази причина никой от трите противопожарни екипа, които нонстоп обливат с вода камарата с отпадъци, не се наема с прогнози кога огънят ще бъде загасен напълно и ще спре обгазяването на жителите на Шишманци и околните села, в които е обявено частично бедствено положение заради пожара. На пожарникарите помагат и две фадроми, които разравят смесените пластмасови и хартиени отпадъци, за да може да се облеят отвътре с вода.

От прокуратурата в Пловдив до момента няма образувано следствено дело за установяване на виновниците за пожара, обхванал площ от 6 дка, тъй като се чака огнената стихия да бъде потушена напълно и се извърши оглед на място от разследващите. Основната версия е, че пожарът е причинен от мълния, но засега тя не е официално потвърдена от никого.

От РИОСВ-Пловдив продължават да следят за състоянието на атмосферния въздух в района на екозавода край Шишманци и съседните села, като от  26-те наблюдавани показателя най-тревожни са данните за нивата на циановодорода. Те варират от 0.5 почти до допустимата норма и затова от екоинспекцията призовават местните хора да избягнат да работят и стоят продължително време на открито, докато окончателно не бъде угасен пожара.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България