Миниподводницата на учените с още 5 години живот

До края на годината се чака кабинетът да даде пари за изследователския кораб „ Академик” след подкрепата на вицеадмирал Пламен Манушев

45-годишната изследователската миниподводница PC-8B на Института по океанология към БАН във Варна е получила още 5 години живот. Тя е вече със сертификат за подводно плаване от Българския корабен регистър за нов петгодишен период, съобщи за „Труд „ проф.д-р Веселин Пейчев, директор на института.Той обясни,че по този начин подводницата е единствената с подобен сертификат,тъй като и ВМС вече не разполагат с такава, след като беше пенсионирана „Слава”. Миниподводницата на учените има работна дълбочина 250 м и разполага с трима души екипаж. Съоръжението е уникално за изследване на морското дъно и подводни обекти, предлага възможност и за нощно наблюдение.

14885749_10210631602606760_1732507695_nДо края на годината се очаква с решение на МС да бъдат отпуснати необходимите 1.1 млн.лева за класов ремонт на изследователския кораб „Академик”, без който подводницата не може да се използва, обясни проф. Пейчев. Той припомни, че голямата заслуга за това е на морския човек и офицер, на канидадата за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев, който се срещна с учените, запозна се с проблема, качи на подводницата и веднага задейства решаването на въпроса, поставяйки го пред министъра на финансите Владислав Горанов .”Правителството пое ангажимент да помогне, защото корабът „Академик” е изключително ценен”, увери вицеадмирал Манушев.

Ремонтът на „Академик” включва подновяване на корпуса и извънбордната арматура. Веднага след решението на кабинета ще бъде обявена обществена поръчка за фирма –изпълнител, посочи професор Пейчев. Той припомни, че „Академик” е произведен през 1979 г. След ремонта са планирани 100 плавателни дни за кораба и той ще бъде използван за експедиции от Италия, МОСВ и НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука