Министерството на културата: Нито един предмет от античната колекцията на Божков не е изнесен

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса на „Нове холдинг“ на столичната улица „Московка“, казаха за „Хоризонт“ от Министерството на културата. Това ще стане, след като има заповед от прокуратурата.

По-рано днес започна процедурата по изземване на картини и артефакти, съобственост на бизнесмена.

Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени.

Засега са изнесени около 20 картини, притежание на Божков, но от друг негов имот, съобщиха още от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има определени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините. Пред "Хоризонт" директорът на галерията Ярослава Бубнова заяви: "Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго".

Стойността на колекцията на Божков тепърва ще се изчислява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България