МЗ назначи проверка на болницата, в която почина пациент след преливане на заразена кръв

Вътрешна проверка в Многопрофилната болница в Русе и проверка на здравното министерство трябва да изяснят , на когото е била прелята заразена с малария кръв. Заразената кръв е от камерунски студент, който учи в Русенския университет и днес доброволно е постъпил за лечение в болница. От Университетската болница в Русе заявиха, че е направено всичко необходимо да не се допусне зараза на други пациенти. Днес и Русенската прокуратура се самосезира заради преливането на заразената кръв.

Студентът от Камерун, чиято е кръвта, боледувал от малария и е лекуван в родината си, но е вярвал, че е напълно здрав. Документите му за здравен статус, с които е получил студентска виза за България са били изрядни. Данните за прекараното заболяване обаче са били вписани в анкетната му карта по време на кръводаряването, а това било забелязано едва по-късно.

„Разпоредил съм проверка, която се ръководи от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, ще стане ясно до 10 дни по веригата кой не си е свършил работата", заяви Ваньо Шарков, заместник министър на здравеопазването.

От русенската болница заявиха, че на всички нива в здравната система в Русе се търси не само конкретният отговорен за преливането на заразената кръв на пациент, но и се вземат мерки това да не се повтори.

"Не само в болницата, навсякъде в Русе се извършват проверки, за да не се допусне разпространяване на това заболяване. В момента всичко се прави и няма данни да са застрашени и други пациенти", каза доктор Иван Стоянов, изпълнителен директор на УМБАЛ-Русе.

От белодробната болница в Русе казаха, че 80-годишният мъж не е починал от малария, а след тежка пневмония и с усложнено сърдечносъдово състояние, но е бил носител и на маларийния плазмодий.

"При нас не е правено кръвопреливане, то е станало някъде из други отделения, където е лежал пациентът, той е бил и в кардиологично отделение, но самото преливане е станало някъде между 10 и 20 ноември", каза доктор Светослав Дачев, директорът на "Специализирана болница за активно лечение за пневмо-физиатрични заболявания - Русе".

У нас в лабораториите се правят изследвания само за два вида хепатит, сифилис и спин, казаха от здравното министерство. Дарената кръв не се проверява за малария и за болести от други континенти. В близките 10 дни здравните структури у нас ще трябва сами да инспектират и санкционират, защото един възрастен човек, издъхвайки, успя да сезира обществото за скандалните пропуски в системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България