Министерство на културата ще следи кабелните оператори в реално време за нарушения на авторското право

С промяна в Закона за авторското право и срочните му права (ЗАПСП) ще се даде право на Министерството на културата да следят дистанционно колко на брой канали доставят платформените оператори на абонатите си и при установяване на нарушения да могат да реагират. Това ще стане факт с реализирането на съвместен проект на Сдружението за защита на легалното разпространение на програми – ТеРаПро и културното министерство. Това каза директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” в министерството Мехти Меликов пред БГНЕС.

В следващите 6 месеца текат тестове на системата и има няколко инсталирани устройства, които се поставят на гърба на телевизорите на потребителите.

„Централната администрация трябва да може много бързо и ефективно да засича неуреденото използване. Вместо да се ходи на отдалечени проверки и да се рискува изтичане на информация или само като влезе нашата кола в очертанията на града вече да се съобщи съответните мрежи да се изключат каналите, това нещо ще го избегнем. Това не е лов на вещици, а лов на нарушители, при това по най-ефективния възможен начин”, заяви Меликов.

Той каза, че ще бъдат следени всички мрежи, на които бъдат инсталирани тези устройства и увери, че задачата на тази система не е да шпионира какво гледат зрителите. „В случая става въпрос за това, което върви по кабела, а не това, което се гледа на екрана. Не става дума за пийпълметрия, става въпрос какво пуска доставчикът на зрителите си”, обясни директорът.

Според изпълнителният директор на ТеРаПро Велизар Соколов – Заки, дигиталната система за мониторинг ще се управлява и менажира само и единствено от Министерството на културата.

„Системата ще сравнява в реално време сигнала, който се доставя от платформения оператор до абонатите и да идентифицира случаите, в които се доставя съдържание, за което не е придобит лиценз. Това е нарушение на ЗАПСП и ще дава право на инспекторите да предприемат действията, които са предвидени по закон”, обясни Соколов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България