Министерство на спорта с ултиматум към шаха

Министерството на младежта и спорта поиска от Българската федерация по шахмат да възстанови 2 милиона лева, които били изразходвани нецелесъобразно в периода 2011-2014 г. Сумата е установена при извънпланова проверка от Инспектората на ведомството по чл. 64а от Закона за физическото възпитание и спорта. В хода й са прегледани и анализирани документи, включително доклад на директора на Агенция за държавна инспекция и приложено към него писмо от Европейския шахматен съюз, както и решение на Спортния арбитраж (КАС).

„Отчетените от страна на БФШ суми за разходваните финансови средства не са въз основа на първични счетоводни документи съгласно Закона за счетоводството“, твърдят от министерството в официално изявление.

При проверката са установени нарушения на нормативни разпоредби – средства в размер на 2 097 461,43 лева, предназначени за такси за провеждане на първенства и турнири, не били похарчени по предназначение. Вместо да бъдат преведени на официалната сметка на съюза, парите били вкарани в сметка на компания със същото име, но с неясен собственик, на адрес в американския щат Делауер. Част от проведените състезания пък не били от официалния календар на ЕШС и за тях не се начислявали такси.

7-дневният срок тече от 1 август.

Заради неуредиците ЕШС замрази членството на българската централа и родните шахматисти се състезават под неутрален флаг в международни състезания под егидата на съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт