Министерство на туризма към Валери Симеонов: Не продаваме плажове, само ги управляваме

По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Така от ведомството коментираха публикация във фейсбук на вицепремиера Валери Симеонов, според когото се подготвя изваждането на 20 декара плаж от изключителната държавна собственост и прекатегоризирането им като частна държавна собственост. Става въпрос за парцел на Южния плаж в Слънчев бряг.

"Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра", допълват от МТ.

Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж, се казва в позицията на туристическото министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България