Министри обсъждат правата на жените в Токио

Общо 3000 делегати от цял свят препълниха огромната конферентна зала на един от най-луксозните хотели в Токио “Ню Отани”, където се състоя 5-ата световна конференция за правата на жените WAW! (World Awareness for Women). Форумът се организира от японското външно министерство и е следствие от правителствената политика на премиера Шиндзо Абе.

В нея се включи и организацията на жените министри на външните работи към Г-20 - W-20. Българският вицепремиер Екатерина Захариева участва в дискусиите и сподели българския опит в дигитализацията в ранното образование на момичетата. Захариева е на работно посещение в Япония и проведе поредица от срещи. За нещастие двустранната среща с японския й колега Кото Таро не се състоя, поради заболяване на Таро, който изпрати своя заместник Кенджи Ямада да се срещне със Захариева.

Конференцията беше открита от премиера Шиндзо Абе. Най-младият лауреат на Нобелова награда Малала Юсуфзай и почетен гост на конференцията призова лидерите от Г-20 да предприемат мерки за образованието на всички момичета по света. Друг почетен гост беше Върховният комисар на ООН за Защита на човешките права Мишел Бачелет. Г-жа Бачелет отбеляза, че жените не са част от проблемите на човечеството, те са решението.

Защитата на правата на жените е сред основните приоритети на администрацията на Шиндзо Абе. Според икономическата реформа на Абе, наречена “абеномика”, женската работна сила е основна предпоставка за икономически бум в страната със застаряващо население, в която работната сила е недостатъчна. От първата WAW! конференция през 2014 г. в страната са започнали работа 2,8 млн. жени.

Тридневната съвместна конференция на WAW! И W-20 беше закрита от съпругата на японския премиер Акиа Абе.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от ТОКИО нашият пратеник Елизабет Радкова

Този уебсайт използва "бисквитки"