Външният министър на Германия предложи въздушни мостове за снабдяване на сирийския Алепо

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер предлага да се създадат въздушни мостове за хуманитарни доставки на жителите на сирийския град Алепо, предаде БНР.

Тъй като достъпът до обсадения град е изключително труден, трябва да обмислим възможността за доставка по въздуха, преди всичко на медикаменти, казва Щайнмайер в интервю за вестник  „Велт ам зонтаг“. Германското правителство обсъжда активно възможностите за доставка на хуманитарни помощи в Алепо с ООН, Русия и САЩ.

Руските ВВС установиха от четвъртък всекидневни тричасови "прозорци" в бойните действия, но те не се спазват от бунтовниците и джихадистите и са крайно недостатъчни, отбелязват от ООН.

Германският външен министър заяви също, че е разтревожен от съобщенията за използване на химическо оръжие в Алепо. Той окачестви случващото се в града като нов праг в ескалацията на сирийската гражданска война.

Кристиян Хьорл от германския Червен кръст потвърди, че ситуацията в Алепо с всеки ден е по-катастрофална.

"За съжаление битките се ожесточават с всеки изминал ден. Само през последната седмица жертвите са стотици. На хората им е толкова тежко, че дори не се осмеляват да излязат от домовете си".

По данни на хуманитарните организации около 300 хиляди души са блокирани в Алепо от сраженията между сирийската армия и бунтовниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят