Министърът на енергетиката Теменужка Петкова: Запазваме блокираща квота в АЕЦ „Белене” (обзор)

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва на на конференция за “Българската атомна енергетика” във Варна.

“Росатом” няма още решение как ще участва във Втора атомна

Проведоха срещи с “Фраматом” и CNNC

НЕК ще иска да има блокираща квота в АЕЦ “Белене”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция за “Българската атомна енергетика” във Варна. Тази квота не е задължително да е 34,5% или 51%, може да е и по-малко, но е важно да имаме блокираща квота при вземане на важни решения, стана ясно от думите на министър Петкова.

“Все още нямаме окончателно решение дали ще участваме като инвеститор в проекта. Но сме готови да оказваме всякаква техническа подкрепа”. Това каза Евгений Пакерманов, президент на “Росатом Оверсиз” на форума, организиран от “Булатом”. “В света няма прецедент за осъществяване на такъв проект, без каквото и да е участие на държавата”, каза Пакерманов. Той посочи, че такива проекти се осъществяват по-успешно от международен консорциум и даде пример, че току-що е разговарял с френската компания “Фраматом”, която е потвърдила своята заинтересованост и е готова да участва и в организацията по финансиране на проекта.

Министър Петкова също разговаря с главния изпълнителен директор на “Фраматом” Бернард Фонтана. На срещата тя акцентира върху решението на парламента проектът да се реализира на пазарен принцип, без преференциални договори за изкупуване на електроенергията и без държавни гаранции. В проекта могат да участват стратегически инвеститори и компании, които биха желали да купуват произведената електроенергия. Министър Петкова разговаря и с представители на китайската национална ядрена корпорация CNNC, които също проявяват интерес към участие в процедурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес