Министърът на земеделието Румен Порожанов: Засилваме граничния контрол заради риск от разпространение на африканска чума

Снимка: Архив

Във връзка с очакваното увеличаване на туристопотока за Великденските празници ще се засили контролът по границите заради риска от разпространение на африканска чума. Дезинфекцията ще продължи. Това обяви във Велико Търново министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

„Отново трябва да засилим контрола за изземване на продуктите, които част от туристите си носят-непреработено свинско месо и сланина, защото съществува хипотеза, че с тези продукти може да се пренесе зараза. Така че туристите са един потенциален източник за допълнителни зарази и е наложителна превенция“, посочи Порожанов.

Той уточни, че другата превантивна мярка, която се извършва и към момента е токсацията. Предимно такава се извършва в района на Исперих, от където са и последните два случая на умрели животни.

„Там преброяването ще се извърши много внимателно, за да се види дали има и други заразени животни, тъй като в този регион имахме и ограничение на лова“, обясни министър Порожанов.

Той увери, че са предприети всички мерки във връзка с тези два случая – дезинфекция, унищожаване на животните, огледи от страна на горските и ловните дружинки. Оградата по границата пък е направена навреме, точно преди да първите случаи на африканска чума да стигнат сухоземната ни граница.

По думите на Румен Порожанов Министерството на земеделието и храните не може да изкупува и да гарантира изкупни цени. Той изтъкна, че в България все още има мислене сред хората, че някой трябва да реализира продукция и да гарантира цена.

„Секторът е огромен. Ние работим с над 100 000 земеделци, които са бенефициенти по помощите. Малките изобщо не се регистрират. Имаме проблеми както в животновъдството, така и в растениевъдството от гледна точка на възможността да реализират продукция. Все още има мислене, че някой трябва да реализира продукция и да гарантира цена. Конкуренцията е много голяма. Министерството се старае с най-различни инструменти да помогне, но ние не можем да изкупуваме, да предлагаме и гарантираме цени“, обясни Порожанов.

Той разясни, че важни акценти в работата на Министерството са настоящата обща селскостопанска политика и дебатът за бъдещата такава.

„Когато говорим за общата селскостопанска политика България е част от нея. Ние си имаме национални особености и приоритети, които са част от тази политика", каза в заключение Порожанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България