Министърът на имиграцията на Дания след посещение на "Капитан Андреево": България гарантира сигурността на външна граница на ЕС

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на имиграцията и интеграцията на Кралство Дания Ингер Стьойберг посетиха ГКПП Капитан Андреево. На място българският вътрешен министър запозна колегата си с мерките, които България предприема за охрана на външната граница на ЕС. Те бяха придружени от директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, съобщиха от пресслужбата на МВР.

„Управлението на миграционните процеси е много важно за сигурността на цяла Европа. Нашата цел е да покажем на партньорите от ЕС, че гледаме сериозно на задачата, която България има и охранява надеждно външната граница на ЕС“, подчерта вътрешният министър Маринов. В този смисъл той отправи благодарност за подкрепата на Дания за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство.

На терен датската делегация се запозна с всички технически и възпрепятстващи съоръжения, част от тях изградени с помощ, отпусната от Европейската комисия. В реално време бе демонстрирано как взаимодействат служители и представители на министерствата на Гърция, Турция и България. „Тристранният център, който действа на КПП Капитан Андреево е добър модел за работа, който дава реални резултати при противодействие не само на миграцията, но и в борбата с контрабандата и трансграничната престъпност“, отбеляза министър Маринов и отчете: Към момента отбелязваме ниско ниво на миграционен натиск и това е благодарение както на работата на българските институции, така и на добрата ни комуникация с турските и гръцките ни колети.

По отношение на инженерното съоръжение, изградено на голяма територия в различни по трудност райони, Младен Маринов посочи, че към момента цялото съоръжение е в изправност. При установяване на нарушени участъци по различни, независещи от нас причини, незабавно биват подавани сигнали до областните управители, които имат ангажимент по поддръжката му. А до отстраняването на проблема, охраната се усилва с технически средства и физическо присъствие, така че да не се допусне слабост в цялата система. Видеонаблюдението работи и в момента се надгражда последния модул за сензорното обезпечаване – допълни вътрешният министър на България.

Министърът на имиграцията и интеграцията на Кралства Дания Ингер Стьойберг подчерта огромната работа, която върши страната ни в полза на Европа: Като страна на първа линия, България поема задачи, за да гарантира сигурността на външна граница на ЕС. Моето впечатление е, че работата върви много добре, извършва се по много професионален и ефективен начин. По думите й, осигурено е надеждно оборудване, гарантирано е и много добро сътрудничество с останалите страни и с Фронтекс.

В рамките на визитата в България датската делегация посети ГД „Гранична полиция“ и се запозна с дейността на главната дирекция. На терен гостите направиха преглед на ситуацията по българо-турската граница и посетиха Тристранния контактен център Капитан Андреево. Страните обмениха виждания по отношение на общото европейско решение за миграцията, обсъдени бяха и теми, свързани с укрепването и разширяването на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България