Министърът на културата Боил Банов в Истанбул: Литературата е ключ към добрите ни отношения с Турция

В антологията са включени 18 автори, 12 от тях присъстваха лично на представянето.

12 наши автори представиха първата българска антология с къси разкази на турски език в Босфорския университет

Присъствието на българска литература в Турция и на турска литература в България е един много силен ключ към добрите взаимоотношения между двете държави. Това събитие е силно начало за още повече възможности за работа и издаване на нашите прекрасни писатели и поети в Турция. Министерството на културата ще оказва съдействие за подобни инициативи и занапред. Това каза министър Боил Банов по време на представянето на първата българска антология със съвременни къси разкази на турски език в Босфорския университет в Истанбул (Робърт колеж).

Събитието бе организирано от посолството ни в Анкара с подкрепата на Министерството на културата.

В изданието са включени 18 български автори и повечето от тях присъстваха на представянето му - Алек Попов, Александър Шпатов, Ангел Игов, Весела Ляхова, Владимир Зарев, Георги Господинов, Деян Енев, Елена Алексиева, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Делчев, Петър Чухов.

„Разбираме, че в свят като днешния, ако нещо може да ни обясни какво се случва, е разказването на истории”, посочи Георги Господинов.

Посланик Надежда Нейнски отбеляза, че антологията е протегната ръка към турския читател – да се запознае със съвременната литература на съседна България, която е близка до неговата собствена чувствителност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура