Министърът на образованието видя мизерията в училище в закътано родопско село

3 квадратни метра е широка учителската стая в ОУ „Д-р Петър Берон” в Биркова

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев гостува през уикенда в закътаното пазарджишко село Биркова (Община Велинград), където лично се запозна с мизерните условия, при които учат децата в местното Основно училище „ Д-р Петър Берон“. ВИП-гостът  имаше възможност да изпробва и неудобните стари ученически чинове, докато разговаряше с малките жители на планинското село и с техните преподаватели и слушаше с интерес кратката програма, която възпитаниците на ОУ „Петър Берон” бяха подготвили. Министър Вълчев остана втрещен, след като с очите си видя учителската стая в местното школо, която била широка цели…3 квадратни метра! 5 пъти по-големи – 15 квадратни метра, пък били самите класни стаи, но заради ограничения им брой 90-те деца от Биркова и съседните населени места учели на две смени, като 65 от тях пътували всеки ден десетки километри в двете посоки.

„Хората от Биркова ми обясниха, че Основно училище „Д-Р Петър Берон” се помещава в бившата Здравна служба на селото и затова стаите са маломерни. Но децата тук са много ученолюбиви, няма никакви отсъстващи от училище, а в Биркова никога не са имали и проблеми с агресията сред учениците. Учителите пък ми разказаха, че някои от децата отказвали да си ходят у дома, дори и когато били болни и с висока температура, защото се притеснявали да не пропуснат някой урок”, коментира министър Красимир Велчев. Той е щастлив, че скоро от мизерията в ОУ „Д-р Петър Берон” няма да има и следа, след като преди 20-ина дни правителството отпусна 1 718 000 лв. на Община  Велинград за изграждането на нова сграда на училището в село Биркова. ОУ „Д-р Петър Берон” в Биркова е основано през 1924 г., а първата учителка в него е Надка Градинарова от Велинград. При откриването на интерната в село Албаница през 1967 г. училището в Биркова е временно закрито, но през 1979 г. отваря отново врати От 1991 г. е със статут на защитено, средищно основно училище с присъединена група в детска градина и с общинско финансиране.

При посещението си в Биркова министър Красимир Вълчев бе придружаван от кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев и ресорния за образованието заместник-кмет Исмаил Моллов, които обещаха за началото на учебната 2018/2019 година да бъде завършена новата сграда на ОУ „Д-р Петър Берон” и децата да учат само сутрин на една смяна.   ВИП-гостите бяха посрещнати в Биркова традиционно с хляб и сол от деца, облечени в народни носии. Кметът на селото Красимир Коруджиев, директорът на ОУ „Д-р Петър Берон” Муса Чолаков, учители и местни жители пък изказаха сърдечните си благодарности за финансовата помощ и  оказаното им внимание и декларираха, че с нетърпение очакват новото училище да отвори врати.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони