Министърът на образованието Красимир Вълчев: Провеждаме политика на преструктуриране на държавния план-прием във висшите училища

Провеждаме политика на преструктуриране на държавния план-прием във висшите училища. Това обяви при откриването на новата учебна година във Великотърновския университет в понеделник министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Частните училища заявяват много повече места, отколкото могат да изпълнят, за да се застраховат. През последните години установяваме по 8000-9000 бройки "кух" прием. Затова провеждаме политика на преструктуриране на приема.Неизпълненият прием е в тези професионални направления, в които в последните години увеличаваме бройките, но търсенето е относително по-ниско. И обратно висшите училища още през юли отчетоха високо преизпълнение на приема в тези професионални направления, в които намаляваме приема като "Администрация и управление", "Психология" и др.", обясни Вълчев.

Той допълни, че в медицинските професионални направления, където този въпрос е най-болезнен.

"Системата на висшето образование реагира като през последните 7 години увеличението на приема в медицински направления - Медицина, Дентална медицина, Здравни грижи, Обществено здраве, Фармация е над 60 %. Предизвикателство пред здравния сектор е обаче да задържи тези специалисти, особено младите лекари. Ще продължим тази политика на увеличение на приема. Факт е обаче, че имаме различна логика на търсенето на пазара на образованието. Искани се да накараме повече студенти да се обучават в т.нар. факултети на професионални направления, там където очакваме бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда. Това са инженерните, педагогическите, природо-аграрните професионални направления", изтъкна министър Вълчев.

Той обясни, че на дневен ред са и промените в Закона за висшето образование, които скоро ще бъдат предложени и които продължават да обсъждат в МОН. "Надявам се, че в рамките на този месец ще ги представим на широк публичен дебат. Те имат за цел да се подобри стратегическото управление на висшите училища, които да станат по-отворени за взаимодействие, да се подобри акредитацията и други елементи на системата", коментира още просветният министър.

Запитан за цените на учебниците, Красимир Вълчев заяви, че скоро му предстои среща с издателствата.

"Факт е, че някои учебници са по-скъпи, отколкото преди. Само по някои дисциплини обаче и само на някои издателства. Има вероятно и фактори, които обясняват това поскъпваме като фактора труд например, който увеличава себестойността. Това са нови учебници, а в предходни учениците можеха да купуват стари учебници. Сега има изцяло нови учебни програми конкретно за 9 клас, където стои този въпрос. В момента правим пълно пазарно проучване и на всички цени. Колегите докладваха, че в някои книжарници няма надбавка над тази висока корична цена. След разговор с издателствата, се надяваме цените да бъдат коригирани", допълни министър Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование