Министърът на образованието: Ректорите да сключват с МОН договори за управление на университетите

Ректорите на университетите да сключват с министъра на образованието договори за управлението на университетите. Това предлага министърът на образованието Вълчев и бе подкрепен от ръководствата на ВУЗ-овете у нас в Бургас.

В морския град се проведе последният за годината съвет на ректорите. Присъстваха представители на 50 родни ВУЗ-а. Системата на висшето образование и кадровото израстване бе сред обсъжданите теми.

До 4 ноември т.г. висшите училища трябва да променят своята вътрешна уредба от правила относно придобиване на научни звания. Отправен бе жест към работодателите като бяха внесени първите промени в Закона за висшето образование. Те са: изтъкнати професионалисти да могат да водят академични курсове и същите тези хора да участват в изпитните комисии като редовни членове.

Министърът на образованието коментира, че е обсъден недостигът на пазара на труда през следващите десетилетия у нас, както и европейските университетски мрежи. Предлага се акредитацията на ВУЗ-овете да е по-опростена, защото сегашната коства много усилия и труд.

Освен това по време на форума бе коментирана темата за управлението на висшите училища. Академичните органи сега се избират от академична общност и са отговорни само пред нея, а и правомощията на ректорите са недостатъчни. Именно поради тази причина е предложението за сключване на договори с министъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование