Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: До края на годината подписваме договор за новите кораби на ВМС

Военната академия откри новата учебна година. През 2019 г.-2020 г. ще се обучават 269 слушатели. От тях 259 за магистри и 10 в специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”.

През 2020 г. такъв ще има и за бронираните машини на пехотата

Новия шеф на военното разузнаване ще се обсъжда след ветото на Радев

До края на годината е вероятно да се подпише договорът за флота, в началото на следващата година и за бронираната машина. Това обяви военният министър Красимир Каракачанов във Военна академия „Г. С. Раковски”, където участва в церемонията по откриване на новата учебна година. Според МО-шефа две от офертите се приближават до финансовия таван на проекта, едната малко го надвиша. Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Стойността на проекта е почти 1 млрд. лв. с ДДС, като заявка за участие в търга са дали три компании - Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), „МТГ - Делфин” (България) и FINCANTIERI (Италия). Ведомството е удължило срока с един месец, за да могат компаниите да си подобрят офертите. Изискването е поне единият кораб да е построен у нас.

Български фирми не могат да направят цялата бронирана машина, но те ще участват в сглобяването є, според Каракачанов. „Всеки един от участниците, а те специално за бронираната машина са 4, е провел своите разговори с наши фирми, които могат да произвеждат отделни компоненти, и това ще бъде един от критериите за оценка - участието на български фирми, освен цената”, уточни Красимир Каракачанов. Министърът съобщи още, че обсъждането на номинацията за нов шеф на военното разузнаване ще започне едва след като през парламентът премине ветото на президента върху поправката на закона, която предвижда службата да може да се оглавява и от цивилно лице.

„Заради курсовите разлики няма надплащане по сделката за закупуване на самолетите Ф-16, блок 70," коментира зам.-военният Атанас Запрянов. „Наша работна група ще обсъди предстоящите ремонтните дейности на авиобазата „Граф Игнатиево”, където ще бъдат базирани Ф-16. Този месец се очаква да пристигнат и американските специалисти, за да огледат инфраструктурата. Те ще направят анализ и оценки на проекта”, добави Запрянов.

 

Генерал Андрей Боцев: Обявихме конкурси за 500 бойци

„Тази година сме обявили конкурси за близо 500 вакантни войнишки места. Предстоят още конкурси”, съобщи вчера началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Той обясни, че министерството е направило всичко възможно, за да се облекчи процедурата за приемане на класиралите се кандидати. Това се отнася най-вече за изискването за достъп до класифицирана информация. Сега успешно преминалият изпитите може да бъде назначен, докато трае проучването.

„За разлика от други години сега кандидати има. Проблемът е, че много, близо 20-30% от тях отпадат по медицински показатели. А това е тревожен факт за здравословния статус на младото поколение. Но компромиси не допускаме, критериите за прием на професионални войници са високи”,обясни ген. Боцев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България