Министърът на отбраната на САЩ ще посети Йордания, Турция и Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще пътува до Йордания, Турция и Украйна през следващата седмица, за да разговаря с лидерите на трите държави, предаде The Voice of America.

Според информация от Пентагона, Матис цели да потвърди ангажимента на Вашингтон към интересите на всяка от трите държави.

Той ще започне обиколката си със среща с Краля на Йордания, Абдула II, който ще бъде придружен от висши военни. Йордания е ключов партньор на САЩ в коалицията срещу Ислямска държава.

След Йордания, Матис ще отиде в Турция, където ще се срещне с президента на страната Реджеп Таийп Ердоган и други висшестоящи политици.

„Министър Матис ще потвърди трайния ангажимент на Съединените щати към Турция, като съюзник в НАТО и стратегически партньор, ще търси взаимност в усилията за постигане на регионална стабилност и ще търси начини да помогне на Анкара да разреши легитимните си притеснения в сферата на сигурността, включително в борбата срещу Работническата партия на Кюрдистан“, пишат от Пентагона в свое съобщение.

В последното си посещение, в столицата на Украйна – Киев, се очаква Матис да се срещне с президента на страната Петро Порошенко и Военният министър Степан Полторак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка