Министърът на финансите с последна дума за парите на "Пловдив-2019" за култура

Неразбориите с гласуваната с постановление на Министерски съвет от 1 април 2015 г. целева субсидия от 20 млн.лв. за "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019 г." продължават вече трета година. До момента от републиканския бюджет не е постъпила дори стотинка, тъй като се оказа, че няма законови основания да бъдат отпуснати пари за културни събития и на общинска фондация "Пловдив 2019", която се занимава с подготовката на града под тепетата за културна евростолица-2019.

Служебният министър на културата Рашко Младенов направи всичко възможно държавата да преведе до края на март първите 6 млн. лева на Пловдив, но се оказа, че последната дума по този заплетен юридически казус има финансовия министър Кирил Ананиев. "Чакаме министърът на финансите да каже под каква форма ще се преведат парите, но има юридически процедури по трансфера, които още се изясняват", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев. Той се надява още преди Великден да бъде взето окончателно решение кой от вариантите за превеждане на пари ще бъде избран. Първоначалната идея била да се създаде общински културен институт, който да управлява проекта "Пловдив-2019", но реализирането й щяло да отнеме минимум 3 месеца, уточни градоначалникът.

След това се родила идеята държавната субсидия да отиде за инфраструктурни културни проекти, а планираните за тях средства в общинския бюджет да бъдат пренасочени за културни събития от афиша на "Пловдив 2019". "За мен е най-логично получените от държавата средства да са за инфраструктурни проекти. Това е по-добрият вариант за Пловдив", коментира кметът Иван Тотев.

Екипът му имал готов списък с обектите за финансиране - реконструкция на бившето кино "Космос", Художествена галерия на ул. "Гладстон" и "Баня Старинна", обновяване на Концертна зала и Кукления театър, оформяне на площадните пространства в арт квартал "Капана", Стария град и пред кино "Космос", изграждане на нови сцени и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони