Министър Аврамова: Обмяна на данни между кадастъра и имотния регистър се осъществява и в момента, въпреки че няма наредба

Обмяна на данни между кадастъра и имотния регистър се осъществява и в момента, въпреки че няма наредба, по която това да се случва. Това заявява регионалният министър Петя Аврамова, предаде БГНЕС.

Аврамова обясни, че обменът на данни между кадастъра и имотния регистър се определя от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) и това предстои да бъде уредено със съвместен подзаконов нормативен акт, който тя ще издаде.

Тя посочи, че със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева миналата година е създадена работна група, в която влизат представители на министерството на правосъдието (МП), министерството на регионалното развитите и благоустройството, Агенцията по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), Държавна агенция „Електронно управление" (ДАЕУ) и на съдиите по вписванията. В резултат на проведените заседания е разработен проект на наредба, отбеляза министър Аврамова.

Тя добави, че на проведената на 11.01.2018 г. среща в Агенцията по вписванията, работната група е била информирана от изпълнителния директор на агенцията, че предстои започване на проект „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги" по Оперативна програма „Добро управление", в който една от дейностите е анализ на нормативната уредба в областта на Имотния регистър и след приключване на тази дейност ще бъде възложено и разработване на наредбата по чл. 6, ал. 3 от ЗКИР.

Към настоящия момент, проектът на наредбата се обсъжда в работната група, уточни Аврамова. Тя беше категорична, че въпреки липсата на наредба, обменът на данни между Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и Агенцията по вписванията се осъществява.

Информационните системи на двете агенции са свързани чрез двустранна връзка, въз основа на идентификатора на недвижимия имот още от внедряването на системите през 2008 г., добави още тя и обясни, че двете системи обменят данни в реално време и посредством обмен на автоматизирани XML съобщения между двете системи, които се регистрират в системите и се обработват от служителите на АГКК и АВ.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България