Министър Аврамова: През 2024 г. приключва ремонтът на участъка от магистрала "Хемус" между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

През 2024 г. година се очаква завършване на участъка от АМ "Хемус" между Боаза и пътя Русе - Велико Търново, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Има осигурени средства по проекта, те са резервирани и ще се използват за изграждането на тази магистрална отсечка, заяви министърът. Правителството отпусна 1,348 млрд лева за проекта.

На основание на ресорни разпоредби на ЗОП /изключения, приложими за публични възложители/ Агенция "Пътна инфраструктура" ще сключи договор с "Автомагистрали"ЕАД за изпълнение на проектиране на трите подучастъка от пътя Плевен - Ловеч до пътя Русе - Велико Търново и за строителство на цялото трасе на магистрала от пътен възел "Боаза" до пресичането на пътя Русе - Велико Търново.

Агенцията е поискала предварително становище от АОП и МРРБ за тази законова възможност, каза министърът. Тя съобщи, че вече е изпратен проект на обявление за възложена поръчка в АОП и министерството с необходимите документи, чрез които да се прецени дали са спазени изискванията на съответната разпоредба и дали дружеството има необходимия капаците да изпълни дейностите.

Министърът информира, че се очаква строителството на участъка от Боаза до пресичането с пътя Плевен - Ловеч да започне в началото на 2020 г., като индикативният срок за завършване на обекта е началото на 2024 г. За участъка от пътя Плевен - Ловеч до пътя Русе - Велико Търново предвиденото време за проектиране на трите подучастъка е 180 календарни дни, ако няма съдебни обжалвания във връзка с отчуждителните процедури, би могло да започне строителството на този участък в края на 2020 г., като индикативният срок за завършване на обекта е средата на 2024 г.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България