Петя Аврамова: Пътят Мездра-Ботевград е един от приоритетите на правителството

Снимка: Архив

Договорът за техническо изграждане на тол системата върви по график, заяви регионалният министър

„Пътят Мездра-Ботевград е един от приоритетите на правителството, както и всички останали магистрални отсечки“, заяви регионалният министър Петя Аврамова на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Тя припомни, че на 12 октомври 2018 г. АПИ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за изграждане на 33 км от трасето между Мездра и Ботевград.

Тръжната процедура за Лот 1 ще приключи съвсем скоро. За Лот 2 очакваме да мине обжалването, уточни Аврамова за напредъка на изграждането на пътя Мездра-Ботевград .

Министърът обясни, че този участък е в най-напреднала фаза от цялото трасе от Видин до Ботевград. „Участъкът е разделен на две и е един от най-сложните, които трябва да бъдат изградени“, коментира Петя Аврамова. Тя заяви, че Лот 2 вече има избран изпълнител, началото му е от Мездра и приключва при км 174. Стойността на обекта е малко над 222 млн. лева.

Министърът допълни, че в момента има обжалване на процедурата в КЗК. Министърът уточни, че проектът е с 4 ленти и има нови мостови съоръжения над река Искър и над Малка река. „За Лот 1 също е обявена процедура за избор на изпълнител. Открита е процедура и за избор на консултантската услуга за строителен надзор“, съобщи Аврамова.

Договорът за техническо изграждане на тол системата върви по график. До 16 август трябва да имаме изцяло изградена техническа част на системата, заяви Аврамова в отговор на въпрос за напредъка в изграждането на тол системата. „В частта винетка системата е работеща. Надграждаме всички проблеми, които се появяват във връзка с администрирането и техническото обезпечаване. На този етап в частта винетки и електронни винетки се работи успешно. Нямаме сериозни проблеми“, посочи тя.

„Увеличават се приходите от електронните винетки. Инспекторите на тол системата повишават капацитета и опита си“, коментира регионалният министър. „Поехме ангажимент целият процес на отчитане на средства, които се генерират от пътуване по републиканската пътна мрежа, да бъде технически администриран, но системата да не работи ефективно в частта плащане“, обясни Петя Аврамова. „Тоест техническото опериране да е налице, да не е налице търговското опериране. Да дадем възможност на превозваческия бранш сам да си проследи пътуванията и парите, които ще се дължат за тях“, допълни министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България