Министър Аврамова: Цената на водата ще остане социално поносима, въпреки водната криза

Цената на водата ще остане социално поносима и през новата година, въпреки водната криза в различни общини на страната, това заяви в парламента регионалният министър Петя Аврамова.

Тя обяви, че държавата ще търси допълнителни средства за компенсиране на ВиК-сектора: „В новия закон за ВиК ще бъде заложено, че цената на водата ще бъде в социално поносимите граници. Ще търсим други регулаторни механизми, които да подпомогнат съществуването и нормалната работа на ВиК-дружествата“.

По отношение на Перник, министърът посочи, че нивото в язовир „Студена“ е ниско. „Факт е, че Перник има нужда от воден режим, за да запазим този ресурс за по-дълго време“, обясни още Аврамова. Според нея въпросът е как ще се планират водните ресурси във времето, които ВиК операторите да ползват. „В момента се изграждат язовири. Изграждаме язовир „Луда Яна“, вече е пуснат в експлоатация язовир „Пловдивци“. Със заем от Световната банка ремонтираме и язовир „Студена“, включително и язовирната стена“, допълни още министърът. Министърът призова да не се сатанизира ВиК дружеството в Перник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България