Министър Ананиев: Всички 15 линейки стигнаха навреме на мястото на инцидента край Своге

Снимки: Денислав Стойчев

Министерство на здравеопазването и неговите органи създадоха пълна организация, за да могат да бъдат подпомогнати пациентите. Изпратените на място 15 линейки пристигнаха своевременно. Направени бяха всички изследвания на пациентите, бяха осигурени необходимите медикаменти, беше осигурена необходимата кръв, за да няма критичен момент. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след срещата в МС във връзка с тежката катастрофа край Своге.

Кирил Ананиев

16 души загинаха при инцидента, 21 човека са ранени, те се намират в различна степен на увреждане. В "Пирогов" са 6 души, от които 4 в тежко състояние. От тях 2 жени в изключително тежко състояние. В УМБАЛ "Св Анна" са 6 души, от които 5 жени и 1 мъж, в най-тежко състояние е жена на 62 г. Във ВМА са двама души в стабилно състояние, но 30-годишния мъж е в по-тежко състояние. В УМБАЛ "Царица Йоана" е настанен 1 човек, 59-годишен, без опасност за живота, уточни министърът.

"Уверявам ви, че службите на министерството на здравеопазването полагат всички необходими грижи", каза още министър Ананиев.

Информация за пострадалите публикува Министерството на здравеопазването на страницата си в интернет. По последни данни, загиналите при тежкия пътен инцидент са 16. На пътя София-Своге до разклона на село Лесковдол, автобусът, пълен предимно с възрастни хора, излиза от платното и пада в пропаст. Причините за катастрофата все още не са изяснени. С инициали са посочени имената на пострадалите, тяхната възраст, в кои болници са настанени хората и какво е състоянието им.

Към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ - са транспортирани 8 пострадали. Един е починал по време на транспорта, а друг - при приема в болницата поради състояние, несъвместимо с живота.

Състоянието на хоспитализираните пациенти е, както следва:

- 64-годишна жена с инициали С.П. - с тежка гръдна гръдна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

- 72-годишна жена с инициали М.Г. - с тежка гръдна травма, тежка фрактура на гръбначен стълб, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

- 74-годишна жена с инициали К.Т - с тежка гръдна травма, черепно-мозъчна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

- 60-годишна жена с инициали С.К. - с гръдна травма с фрактури на ребра, фрактура на гръбначен стълб, фрактура на крайници.

- 71-годишна жена с инициали Д.Д - с тежка фрактура на долни крайници и таз.

- 52-годишна жена с инициали С.Г. с черепно-мозъчна и лицево-челюстна травма.

В УМБАЛ „Света Анна“ - София са настанени шестима пострадали, от които пет жени и един мъж:

- 66-годишна жена с инициали Л.Ф. - хоспитализирана в Хирургична клиника без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.

- 62-годишна жена с инициали З.Х. - на апаратна вентилация, в тежко състояния, след операция.

- 57-годишна жена с инициали В.П - в стабилно състояние без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.

- 52-годишна жена с инициали Б.А. - с комоцио, в стабилно състояние без опасност за живота.

- 65-годишна жена с инициали Е. Б. - в стабилно състояние, в съзнание, без опасност за живота.

- 61-годишен мъж с инициали Л.Х. - в съзнание, в стабилно състояние.

Във ВМА са настанени двама пострадали:

- 62-годишна жена с инициали С.М. - в стабилно състояние, с множество контузии, без фрактури. Пациентката е контактна.

- 30-годишен мъж с инициали С.В. - в тежко, но стабилно състояние с черепно-мозъчна травма, гръдна и шийна травма, фрактура на рамо и на лумбални прешлени Пациентът е контактен и е настанен в реанимация.

УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ полага грижи за един пострадал :

- 59-годишен мъж с инициали Г.Г - с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание и остава в лечебното заведение за активно наблюдение

Екипите на филиала за спешна помощ в Своге, заедно с дежурните от МБАЛ Своге, са оказали помощ на десетима пострадали при инцидента пътници. На мястото на катастрофата се е отзовала и линейката на общинската болница в Своге. След обработване всички пациенти са транспортирани до болниците в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право